Redactie ABM Financial News - Maandag 25 juli 2016, 18:16 uur

KPN heeft in het tweede kwartaal de resultaten zien aantrekken in vergelijking tot de eerste drie maanden van dit jaar, maar presteerde op jaarbasis nog altijd slechter. Dit blijkt uit een consensus die KPN samenstelde met behulp van de taxaties van 20 analisten.

In het tweede kwartaal behaalde KPN volgens de analisten een omzet van 1.699 miljoen euro, waarvan 1.501 miljoen euro in Nederland. Deze omzet leverde KPN een bedrijfsresultaat (EBITDA) op van 565 miljoen euro. Aangepast voor incidentele posten en reorganisatiekosten bedroeg het bedrijfsresultaat 584 miljoen euro.

Onder de streep verdiende het telecombedrijf afgelopen kwartaal volgens de analisten netto 130 miljoen euro, ofwel 0,03 euro per aandeel. De vrije kasstroom, inclusief het dividend uit Telefonica Deutschland van 111 miljoen euro, kwam uit op 296 miljoen euro.

KPN zou het met deze resultaten beter hebben gedaan dan in de eerste drie maanden van het jaar. Het telecombedrijf behaalde in het eerste kwartaal een geschoonde omzet van 1.689 miljoen euro met een aangepast bedrijfsresultaat van 568 miljoen euro. De vrije kasstroom was in het eerste kwartaal 40 miljoen euro negatief.

In het tweede kwartaal van 2015 lag de geschoonde omzet echter op 1.751 miljoen euro met een aangepast bedrijfsresultaat van 602 miljoen euro.

Analist Ruben Devos van KBC Securities, die een koopadvies op KPN heeft, zei "glansloze" resultaten te verwachten, omdat de effecten van de kostenbesparingen pas in de tweede jaarhelft zichtbaar zullen worden. Ook analist Luis Prota van Morgan Stanley denkt dat het vooral wachten is op de tweede jaarhelft, als het bedrijfsresultaat op jaarbasis weer groeit. Porta heeft een Overwogen advies op KPN.

Outlook
Bij de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal herhaalde KPN voor heel dit jaar te rekenen op een bedrijfsresultaat voor incidentele posten en reorganisatiekosten in lijn met die in 2015.

Het telecombedrijf verwacht daarnaast 1,2 miljard euro te investeren en een vrije kasstroom, exclusief het dividend uit Telefonica Deutschland, van meer dan 650 miljoen euro te genereren. De investment-grade rating wil het bedrijf handhaven.

Tussen 2017 en 2019 wil KPN tenminste nog eens 300 miljoen euro aan kosten besparen, waardoor de totale jaarlijkse besparingen eind 2019 op minimaal 750 miljoen euro zullen uitkomen, in vergelijking tot 2013.

KPN maakt de kwartaalcijfers op woensdag 27 juli voorbeurs bekend.

Op een vlak Damrak koerste het aandeel KPN maandagmiddag 1,5 procent lager op 3,10 euro.

Leren beleggen

Live koersen