Redactie ABM Financial News - Donderdag 28 juli 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs noteerde donderdagochtend lager, waarbij de kwartaalcijfers van Royal Dutch Shell voor een drukkend effect op de hoofdgraadmeter zorgden. De AEX koerste rond de klok van elf uur 0,2 procent lager op 452,12 punten, terwijl de AMX juist 0,6 procent bijschreef.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer stelde dat indexzwaargewicht Shell vrijwel de enige factor is die de Amsterdamse beurs vanochtend lager zet. "Minus het koersverlies van Shell, zou de beurs een mooie plus noteren", aldus Nijkamp, die opmerkte dat andere Europese beurzen wel in het groen koerste.

De vermogensbeheerder noemde de cijfers van de oliereus "niet zo geweldig". Shell had in het afgelopen kwartaal te kampen met de lage olie- en gasprijs. Met uitzondering van de oliefondsen, vallen de bedrijfscijfers tot nu toe evenwel vaak mee, aldus Nijkamp.

Ook haalde de vermogensbeheerder het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag aan. De Amerikaanse centrale bank handhaafde het rentetarief, maar uitte zich iets positiever over de Amerikaanse economie. "Hierdoor wordt weer langzaam gespeculeerd over een mogelijke renteverhoging in september", aldus Nijkamp, die dit nog wat voorbarig noemde.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat het Nederlands producentenvertrouwen in juli is gedaald. De werkloosheid in Duitsland stabiliseerde in juli. Verder wordt er vandaag nog gekeken naar de eerste ramingen van de Duitse inflatiecijfers over juli en volgen later op de dag de Amerikaanse wekelijkse steunaanvragen. Volgens marktanalist Ron van der Does van IG Markets wordt het aantal steunaanvragen afgelopen week geschat op 260.000.

Beleggers krijgen later vandaag een stroom aan bedrijfscijfers te verwerken, zoals Amazon.com, Alphabet, Volkswagen, Mastercard en Ford Motor Company. ASMI en Galapagos komen donderdag nabeurs met cijfers.

Het muntpaar euro/dollar werd 0,5 procent hoger verhandeld op 1,1105. Olie liet een wisselend beeld zien. September-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 0,3 procent op 42,03 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,1 procent goedkoper werden op 43,44 dollar. Woensdag sloot de olieprijs fors lager, nadat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week onverwachts zijn gestegen.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen kon Aalberts Industries op bijval van beleggers rekenen, na publicatie van de cijfers over het afgelopen halfjaar. De industriële toeleverancier boekte meer winst en omzet in de eerste zes maanden van het jaar en verwacht in de rest van het jaar verdere vooruitgang te realiseren. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities noemde de behaalde resultaten beter dan verwacht, mede vanwege een "solide" bijdrage van Building Installations, sterker dan verwachte resultaten bij Climate Control, terwijl ook het onderdeel Industrial Controls bijdroeg. Het aandeel steeg 4,2 procent.

Ook reageerden beleggers positief op de cijfers van RELX, dat 2,4 procent steeg. Daaruit bleek de omzet en het onderliggende resultaat gestegen, waarmee de verwachtingen van analisten werden overtroffen. De outlook voor de tweede jaarhelft bleef ongewijzigd, dat wil zeggen een verdere groei van de onderliggende omzet en resultaten.

Galapagos schreef in aanloop naar de halfjaarcijfers vanavond 1,5 procent bij. KBC Securities verwacht geen verrassingen in de cijfers.

Beleggers waren minder te spreken over de cijfers van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, dat 3,0 procent prijsgaf. De oliereus boekte in het tweede kwartaal een fors lager aangepast resultaat, vanwege de lage olie- en gasprijs. De Brits-Nederlandse energiereus realiseerde in het tweede kwartaal een aangepaste CCS-winst, de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, van ruim 1 miljard dollar, een daling van 72 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het concern een aangepaste CCS-winst boekte van 3,8 miljard dollar.

Unilever, dat eveneens een zware weging in de AEX heeft, maakte een pas op de plaats.

In de AMX steeg Aperam 5,3 procent. Woensdag nabeurs liet de producent van roestvast staal weten in het tweede kwartaal minder omzet en winst te hebben gerealiseerd. Aperam presteerde hiermee volgens analisten van Credit Suisse conform verwachting, waarbij de sterke vrije kasstroom het meest opviel.

BE Semicondutor Industries won 2,0 procent, nadat de Duivense toeleverancier voor de halfgeleider industrie in het tweede kwartaal ruimschoots aan de eigen verwachtingen voldeed. Besi behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 109,0 miljoen euro, hetgeen een stijging van 38,0 procent op kwartaalbasis was. Vooraf mikte de onderneming op een omzetstijging van 20 tot 25 procent. Het Duivense bedrijf presteerde volgens Kepler Cheuvreux dan ook veel beter dan verwacht.

Arcadis won 1,1 procent, nadat het advies- en ingenieursbureau woensdag nog ruim twaalf procent prijsgaf na teleurstellende kwartaalcijfers. Het volatiele OCI verloor 0,8 procent, terwijl ASM International 0,4 procent prijsgaf.

Onder de kleinere fondsen won bouwer Heijmans 2,0 procent, terwijl Kiadis Pharma juist 3,3 procent verloor.

Leren beleggen

Live koersen