Redactie ABM Financial News - Maandag 18 juli 2016, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs is maandag goed aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX koerste richting de klok van elf uur 0,4 procent hoger op 449,18 punten, terwijl de AMX zelfs 0,7 procent bijschreef.

Daarmee reageerden beleggers nauwelijks op de aanslag in Nice op donderdagavond en de couppoging in Turkije op vrijdagavond, aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam het in de steden Istanboel en Ankara tot gevechten nadat het leger had geprobeerd een coup te plegen op de zittende regering en president Recep Tayyip Erdoğan. De poging om de Turkse regering omver te werpen draaide uit op een mislukking.

"Er is eigenlijk niets veranderd in Turkije, los van dat de positie van de huidige regering is versterkt," aldus Nijkamp. "Bij een geslaagde coup zou de situatie op de financiële markten heel anders zijn geweest." De Turkse lira kwam vrijdag fors onder druk te staan, maar wist vervolgens weer grotendeels te herstellen.

Een stroom aan bedrijfscijfers uit zowel Amerika als Nederland zal de komende weken richtinggevend zijn voor de beurzen, zo stelde Nijkamp. Volgens de vermogensbeheerder wordt een winstdaling van 5 tot 5,5 procent verwacht voor bedrijven uit de S&P 500. "7 procent van de bedrijven uit de S&P 500 is met cijfers gekomen, waarbij tweederde de verwachting overtrof," aldus Nijkamp, die evenwel stelde dat de lat laag ligt. "Vallen de bedrijfscijfers mee in de komende weken, dan kan de weg naar boven verder worden ingezet."

Op macro-economisch vlak staat er maandag weinig richtinggevend nieuws op de agenda. Macro-economisch zijn de hoogtepunten deze week de Duitse ZEW index op dinsdag, dat inzicht geeft in de verwachten van financieel analisten voor de komende zes maanden. Vrijdag volgt het Duitse Ifo ondernemersvertrouwen over juli.

Op donderdag staat daarnaast het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op de rol. Nadat de Bank of England vorige week al, tegen de verwachting in, besloot om de rente ongemoeid te laten, voorziet econoom Bert Colijn van ING dat ook de ECB "haar kruit waarschijnlijk droog zal houden".

Het muntpaar euro/dollar werd licht hoger verhandeld op 1,1056. Olie werd iets goedkoper. Augustus-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 0,2 procent naar 45,87 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,8 procent goedkoper werden op 47,61 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen spoot SBM Offshore 13,5 procent omhoog, nadat de oliedienstverlener een akkoord bereikte met de Braziliaanse autoriteiten en Petrobras over een omvangrijke smeergeldaffaire. SBM Offshore betaalt 162,8 miljoen dollar in contanten, waarvan 149,2 miljoen dollar aan Petrobras en de rest aan de autoriteiten. Naast de betaling van krap 163 miljoen dollar wordt een bonusbetaling die SBM Offshore ontvangt onder de contracten voor de FPSO's Cidade de Anchieta en Capixaba met 95 procent teruggebracht. Over de periode van 2016 tot en met 2030 gaat het om een nominaal bedrag van 179 miljoen dollar, ofwel een contante waarde van 112 miljoen dollar.

Analisten reageerden positief op de schikking en Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor SBM Offshore reeds van Reduceren naar Houden. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat SBM Offshore nu goede kansen heeft twee tenders van Petrobras binnen te halen.

Galapagos schreef 2,0 procent bij, terwijl ASML 1,7 procent won.

Wolters Kluwer moest onder de hoofdfondsen de rode lantaarn dragen met een verlies van 0,5 procent. Ahold verloor eveneens 0,5 procent. Het aandeel noteerde vandaag ex-dividend vanwege de beoogde fusie met het Belgische Delhaize. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell bleef dicht bij huis.

In de Midkap was het Fugro dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 3,8 procent, gevolgd door ASM International dat 2,2 procent won. Delta Lloyd koerste 2,1 procent hoger.

Aperam verloor 0,7 procent en ook Arcadis kon met een min van 0,5 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere fondsen won Fagron 3,6 procent, terwijl BinckBank 1,6 procent bijschreef. De Nederlandse online broker en vermogensbeheerder liet maandag weten een portefeuille Nederlandse woninghypotheken van Obvion te hebben gekocht. De door Binck aangekochte portefeuille heeft een waarde van circa 340 miljoen euro. Analist Albert Ploegh van ING stelde dat de broker een goede stap heeft gezet door in één klap een forse hoeveelheid hypotheken aan te kopen. Volgens analist Marcell Houben van NIBC Markets kan BinckBank in één klap fors meer rendement behalen op de contante tegoeden van zijn klanten.

Stern Groep gaf 2,5 procent prijs.

Het lokaal genoteerde Pharming Group won 6,4 procent. De onderzoeksresultaten uit een Fase 2 studie naar Ruconest waren volgens analist Michaël Vlemmix van KBC Securities goed nieuws. De analist kijkt uit naar de toekomstige plannen van het biotechbedrijf en het oordeel van de toezichthouders. De marktvorser meent wel dat nog een Fase 3 studie nodig is om goedkeuring te krijgen voor preventief gebruik van het medicijn, hoewel CEO Sijmen de Vries van Pharming denkt dat de kans bestaat dat de resultaten dusdanig significant worden bevonden dat een Fase 3 studie niet noodzakelijk wordt geacht.

Leren beleggen

Live koersen