Redactie ABM Financial News - Dinsdag 19 juli 2016, 11:58 uur

De Amsterdamse beurs noteert dinsdagochtend op een verlies. De AEX koerste richting de klok van 11.30 uur 0,6 procent lager op 445,41 punten, terwijl de AMX 0,5 procent inleverde.

"Er ontbreken momenteel de nodige impulsen om de AEX verder te laten oplopen. De index heeft bovendien al een heel aardige stijging achter de rug. Kennelijk droogt het voor nu even op. Het zijn vooral bedrijfsresultaten die momenteel de aandacht trekken", aldus vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer.

Macro-economisch focussen beleggers zich dinsdag op de Duitse ZEW-index over juli. De ZEW-verwachtingsindex, die inzicht geeft in de verwachting van financieel analisten voor de komende zes maanden, kwam uit op min 6,8 in juli, beduidend onder de verwachting van 8,5 positief en flink lager dan de 19,2 positief in juni. Vrijdag volgt met de Duitse Ifo-index het cijfer over het ondernemersvertrouwen in juli.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht uit naar de woningbouwcijfers en de bouwvergunningen, beiden over juni.

"De ZEW-index kan de markt zeker nog raken ook al gebeurt dat vooralsnog niet, de woningdata uit de Verenigde Staten in wat mindere mate. Macrocijfers uit de Verenigde Staten zijn over geheel genomen al solide. Wall Street richt zijn aandacht vooral op bedrijfscijfers", aldus Van der Schaaf.

Op donderdag staat daarnaast het rentebesluit van de Europese Centrale Bank gepland. Naar verwachting zal de ECB geen wijzigingen in het monetaire beleid doorvoeren.

Het muntpaar euro/dollar werd licht lager verhandeld op 1,1053. Olie werd licht goedkoper. September-futures op een vat West Texas Intermediate zakten 0,5 procent naar 45,73 dollar, terwijl september-futures op een vat Brent 0,4 procent daalden naar 46,74 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen kregen de kwartaalcijfers van AkzoNobel een negatief onthaal. Het aandeel zakte dinsdag 6,5 procent. Als gevolg van een geringe volumegroei en negatieve wisselkoerseffecten daalde de winst en de omzet. Dit was in overeenstemming met de verwachtingen. Het concern voorziet aanhoudende deflatie en nadelige valuta-effecten en uitdagende omstandigheden in verschillende regio's en marktsegmenten. Volgens analist Wim Hoste van KBC Securities kwam het bedrijfsresultaat duidelijk beter uit dan verwacht.

ABN AMRO zakte 0,2 procent. Volgens Het Financieele Dagblad gaat bestuursvoorzitter Gerrit Zalm zijn termijn niet afmaken en vroegtijdig vertrekken. Het bleef voorlopig evenwel bij een gerucht.

Galapagos en ArcelorMittal waren dinsdag opvallende dalers met koersverliezen van respectievelijk 0,8 en 2,3 procent.

Sterkst winnende fondsen waren Altice met een koerswinst van 0,7 procent en Vopak dat 0,2 bijschreef.

Onder de Midkappers kwam TomTom met cijfers over het tweede kwartaal. Het navigatieconcern boekte flink meer winst, terwijl de brutomarge met 4 procentpunt opliep naar 55 procent. Analist Martijn den Drijver van NIBC Markets stelde dat TomTom een sterk kwartaal achter de rug had met groei in de kernsegmenten Telematics en Automotive. Het aandeel TomTom noteerde dinsdag 2,1 procent hoger.

BE Semiconductor Industries noteerde 6,3 procent hoger. Veel branchegenoten van ARM, waar maandag door het Japanse Softbank Group een bod op werd uitgebracht van 32 miljard Amerikaanse dollar, staan sedertdien extra in de belangstelling bij beleggers.

Fondsen met opvallende koersverlies betroffen bij de Midkap Air France-KLM met een koersverlies van 2,8 procent, ASM International dat 0,8 procent prijsgaf, Delta Lloyd met een koersverlies van 1,9 procent en Aperam met een verlies van 2,5 procent.

Onder de kleinere fondsen was Kas Bank met een koerswinst van 1,3 procent de opvallendste stijger en Fagron de opmerkelijkste daler met een min van 1,7 procent. Maandag behoorde Fagron nog tot de gewilde aandelen.

Het lokaal genoteerde Ctac dikte dinsdag 1,6 procent aan, terwijl Lavide vlak noteerde. Lavide, dat momenteel doende is met een boekonderzoek bij CS Factoring in de hoop een omgekeerde overname te kunnen realiseren, kwam met cijfers over het eerste halfjaar.

Leren beleggen

Live koersen