Redactie ABM Financial News - Donderdag 7 juli 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs heeft donderdag de openingswinsten gedurende de ochtend nog iets verder uitgebreid. De AEX koerste rond de klok van elf uur 1,5 procent hoger op 428,52 punten, terwijl de AMX 1,8 procent bijschreef.

Handelaar Youri Sleutel van Lynx sprak van een "mooie hersteldag na de harde dalingen van afgelopen dagen". De handelaar merkte op dat vooral de recent getroffen financials er vanochtend goed bijlagen.

Volgens Sleutel veerden de Europese beurzen op na een hoger slot op Wall Street op woensdag en een stijging van de rentes en olieprijzen vandaag. Ook merkte de handelaar de beperkte impact van de notulen van de Federal Reserve op woensdag op. "De notulen stellen eigenlijk niks meer voor sinds het Brits referendum," aldus Sleutel. De notulen waren van de laatste monetaire beleidsvergadering van de Fed, voorafgaand aan het Britse referendum.

Op macro-economisch vlak werd vanmorgen bekend dat de consumentenprijzen in Nederland in juni van dit jaar onveranderd zijn gebleven ten opzichte van de maand ervoor. De inflatie in de eurozone steeg van 0,1 procent negatief in mei naar 0,1 procent positief in juni.

De Duitse industriële productie boog in mei om van groei naar krimp. De productie daalde in mei met 1,3 procent op maandbasis, na een stijging van 0,5 procent in april. De Britse industrie produceerde in mei eveneens minder. Op maandbasis daalde de productie in mei met een half procent. Op jaarbasis nam de productie echter met 1,4 procent toe.

Beleggers kijken vandaag verder nog uit naar de cijfers van loonstrookjesverwerker ADP, die als een voorbode worden beschouwd van het officiële Amerikaanse banenrapport op vrijdag. Vorige maand reageerden beleggers nog geschokt, toen bleek dat in mei slechts 38.000 banen waren gecreëerd, het laagste aantal in zes jaar tijd, waardoor direct de renteverwachtingen neerwaarts werden bijgesteld.

Naast het ADP rapport staan ook de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen en de Amerikaanse olievoorraden geagendeerd.

Het muntpaar euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,1083. Olie werd duurder. Een augustus-future op een vat West Texas Intermedia steeg 0,9 procent op 47,86 dollar, terwijl een future op een vat Brent eveneens 0,9 procent duurder werd op 49,22 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten alle fondsen in het groen, waarbij de financials het best presteerden. Zo won Aegon 5,4 procent, terwijl ABN AMRO en sectorgenoot NN Group respectievelijk 3,6 en 2,5 procent bijschreven.

Wolters Kluwer hield met een plus van 0,4 procent de winsten redelijk bescheiden, evenals KPN dat 0,6 procent meer waard werd.

In de Midkap was het BAM Groep dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 4,5 procent. Wessanen bleek echter koploper in de AMX met een koerswinst van 6,3 procent. Volgens analist Reg Watson van ING kan de donderdag aangekondigde overname van het Amerikaanse WhiteWave door Danone gunstig uitpakken voor Wessanen. Volgens Watson illustreert de overname van WhiteWave door Danone de waarde van producenten in de markt voor organische voedingsmiddelen.

Aperam koerste 1,0 procent hoger. Credit Suisse verlaagde het advies voor de fabrikant van Outperform naar Neutraal met een 2 euro lager koersdoel op 42,00 euro. Sligro Food Group hield met 0,4 procent de winsten beperkt.

Onder de kleinere fondsen steeg Value8 3,7 procent, terwijl Telegraaf Media Groep 0,9 procent prijsgaf. BinckBank won 3,1 procent, ondanks dat ING het koersdoel voor de oline broker en vermogensbeheerder verlaagde van 7,00 naar 4,50 euro met een ongewijzigd Houden advies. ING houdt rekening met tegenvallende resultaten van Binck over een opnieuw moeilijk tweede kwartaal.

Beleggers in het lokaal genoteerde RoodMicrotec reageerden positief op de omzetcijfers van de dienstverlener op het gebied van micro- en optoelectronica over de eerste helft van 2016. In de eerste zes maanden kwam de omzet uit op 4,9 miljoen euro, gelijk aan de verkopen in de eerste helft van 2015. Rood hield vast aan de doelstellingen voor 2016. Daarmee voorziet de dienstverlener nog steeds een substantiële omzetgroei in de komende jaren te voorzien.

Volgens NIBC Markets bewees Rood met de cijfers niet dat de transitie die het doormaakt ook voor omzetgroei zorgt. RoodMicrotec bevindt zich midden in een transformatieproces van testhuis naar een supply chain specialist voor chips met vooral fabless companies en Original equipment manufacturer als afnemer. Het aandeel Rood steeg 3,3 procent.

Leren beleggen

Live koersen