Redactie ABM Financial News - Woensdag 20 juli 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs is woensdag hersteld van de kleine verliezen op dinsdag, met de AEX die 0,7 procent hoger noteerde op 450,88 punten. Impulsen kwamen van optimistische cijfers uit Duitsland en de zwakkere euro, terwijl het Damrak toch ook vooral Wall Street volgt met de lage handelsvolumes in het vakantieseizoen.

De Midkap steeg 0,1 procent op 621,00 punten en de Smallcap verloor juist 1,0 procent op 766,49 punten.

Producentenprijzen uit Duitsland verleenden steun aan het sentiment. De producentenprijzen in Duitsland bleken in juni op maandbasis te zijn gestegen met 0,4 procent.

"De producentenprijzen kwamen eindelijk uit waar men op zat te wachten", zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van TIE-INMAXXA. "Draghi [voorzitter van de Europese Centrale Bank] zal daar wel blij mee zijn."

Beleggers kijken voornamelijk uit naar monetaire besluit van de Europese Centrale Bank donderdag, waar geen renteverhoging wordt verwacht, maar versoepelde voorwaarden onder het kwantitatieve versoepelingsprogramma mogelijk aangekondigd kunnen worden. Uitspraken van ECB-voorzitter Mario Draghi zullen dan ook nauwlettend gevolgd op op eventuele uitbreidingen.

De ECB mag nu 33 procent opkopen van een uitgegeven obligatie en de obligatie moet meer rendement opleveren dan de negatieve depositorente van 0,4 procent.

Breed verwacht wordt dat Draghi, in een poging beleggers gerust te stellen na het Brexit-referendum, zal benadrukken dat de ECB in staat is de economie te stimuleren wanneer nodig.

The Wall Street Journal meldde verder dat er binnen de Federal Reserve het vertrouwen groeit dat het orgaan nog dit jaar een renteverhoging doorvoert.

De euro blijft een neerwaartse trend vasthouden als gevolg van dat nieuws en noteerde op 1,1000. "Iedereen had verwacht dat die een stukje zou oplopen met de cijfers uit Duitsland. Maar het is een spagaat van gaat Amerika de rente wel verhogen, kunnen ze dat wel. Wat in dat geval de kracht van de dollar zou ondersteunen. Er wordt dus met name gekeken naar wat centrale banken gaan doen", zei Montfrooij.

Macro-economisch nieuws kwam verder van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat meldde dat Nederlandse consumenten in mei meer geld hebben uitgegeven dan een jaar eerder. Tevens maakte het statistiekbureau bekend dat het consumentenvertrouwen in juli is verslechterd ten opzichte van de voorgaande maand.

Op macro-economisch vlak werd verder een kleiner overschot gemeld op de lopende rekening van de eurozone. Het overschot kwam in mei uit op 30,8 miljard euro, van 36,4 miljard euro in april, zo bleek uit cijfers van de Europese Centrale Bank.

De olieprijs bleef woensdag in de ochtendhandel dicht bij huis. De september-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 0,3 procent naar 45,59 dollar, terwijl september-futures op een vat Brent 0,5 procent hoger noteerden op 46,90 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX was ASML koploper met een winst van 3,0 procent. Het Veldhovense bedrijf boekte in het tweede kwartaal een omzet van 1.740 miljoen euro en voldeed daarmee ruimschoots aan de eigen doelstelling. CEO Peter Wennink zei dat ASML aanhoudend goed blijft presteren, mede dankzij het op stoom komen van de 10 nanometer. De topman verwacht dan ook dat de omzet dit jaar hoger zal uitkomen dan in het recordjaar 2015. Ook analisten lieten zich positief uit over de kwartaalcijfers, waarbij Bernstein zelfs sprak van een "extreem goede" brutomarge van 42,6 procent.

Philips steeg 1,0 procent. Het concern kondigde woensdag de overname van de Amerikaanse software-ontwikkelaar en leverancier Wellcentive aan, zonder financiële details vrij te geven. \

Unilever voegde 0,7 procent toe, na de bekendmaking van de overname van het Amerikaanse Sollar Shave Club, een producent van producten voor persoonlijke verzorging voor mannen dat vooral in de Verenigde Staten actief is.

KPN was de eenzame daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 0,4 procent.

Arcadis behoorde tot de grootste verliezers in de Midkap met een verlies van 1,7 procent tot 13,25 euro. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor Arcadis in aanloop naar de kwartaalresultaten van 17,50 naar 15,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analist Dirk Verbiesen keek vooral uit naar de voortgang van Arcadis in Noord-Amerika, waar het advies- en ingenieursconcern volgens de analist in het eerste kwartaal een flinke vertraging beleefde.

Ook TomTom behoorde met een min van 0,5 procent tot de grootste dalers na een koersdoelverlaging. Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel van 8,00 naar 7,60 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Peter Olofsen gaf als verklaring voor de koersdoelverlaging aan dat de consumentendivisie niet meer bijdraagt aan de operationele winst (EBITDA) van de groep. De consumentendivisie zal naar verwachting een omzetdaling tonen dit jaar, na eerder gerekend te hebben op een vlakke omzetgroei.

Desondanks stegen de meeste fondsen in de Midkap met ASMI, in navolging van de goede cijfers van ASML, als grootste stijger met een plus van 1,9 procent. Wereldhave volgde met een winst van 1,7 procent. Wereldhave Belgium zag in het eerste halfjaar van 2016 de huurinkomsten stijgen, terwijl de bezettingsgraad voor winkelcentra licht daalde.

Onder de kleine fondsen gaf ICT Group 2,4 procent prijs. Stern Groep daalde 1,0 procent, nadat The Maga Micro Cap Fund een kleiner belang in het automotive fonds meldde. AND was op de Smallcap met een winst van 2,8 procent de grootste stijger.

Basic Fit steeg onder de lokale fondsen 3,2 procent naar 13,68 euro. Analisten lieten zich eensgezind lovend uit over de uitbater van sportscholen. Analist Vaughan Lewis van Morgan Stanley noemde Basic-Fit een "killer" in de Europese fitnessmarkt met meer dan 350 laaggeprijsde sportscholen. De analist wees onder meer op de qua omvang grote sportscholen, vol met nieuwe apparaten en een abonneestructuur waardoor hele gezinnen goedkoop kunnen sporten.

ASR won 4,5 procent, nadat een flink aantal analisten begonnen met het volgen van de verzekeraar met koopadviezen. Kepler Cheuvreux noemde de kapitaalbuffer van de verzekeraar onder Solvency II prima in orde met 185 procent. Als de niet-marktconforme UFR-rekenrente zou worden afgeschaft, dan zou de buffer met 125 procent nog altijd groot genoeg zijn, meende de analist.

Na cijfers van ASML woensdag voorbeurs, maakt vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco nabeurs de kwartaalresultaten bekend.

Leren beleggen

Live koersen