Redactie ABM Financial News - Vrijdag 29 juli 2016, 11:50 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag aan het eind van de ochtend nagenog vlak, waarbij de financiële markten in afwachting zijn van macro-economische cijfers in de Verenigde Staten. In de loop van de middag verschijnen daar cijfers over de economische groei, de arbeidskosten in het tweede kwartaal, de Chicago inkoopmanagersindex en het consumentenvertrouwen van de Conference Board in juli.

"Investeerders zullen met name met belangstelling kijken naar de cijfers over de economische groei en het consumentenvertrouwen", zei handelaar Hans de Jonge van Degroof Petercam. "Afhankelijk van de cijfers kan dat wel weer leiden tot beweging o de financiële markten.

De AEX stond aan het einde van de ochtend vlak op 447,68 punten en de AMX daalde 0,3 procent naar 628,86 punten.

"Na een hogere opening staat de AEX nu per saldo ongeveer vlak. Dat is min of meer een optel- en aftreksom van de zwaargewichten ArcelorMittal en Shell aldus De Jonge. "De sterke daling van de olieprijzen in de loop van de dag heeft daarbij de totale stemming gedrukt", voegde hij toe.

De handelaar wees voor de stand van zaken op de Midkap met name op de sterke daling van het aandeel ASMI. "Het waren niet zo zeer de kwartaalcijfers als wel de teleurstellende outlook voor het derde kwartaal", aldus De Jonge.

In de ochtend waren er meerdere macro-cijfers.

Het Europese statistiekbureau Eurostat maakte bekend dat de economie van de eurozone is in het tweede kwartaal minder hard gegroeid dan in de eerste drie maanden van het jaar. Het bruto binnenlands product steeg op kwartaalbasis met 0,3 procent. In het eerste kwartaal was nog sprake van een groei van het bbp met 0,6 procent.

Eurostat maakte ook bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone op jaarbasis licht zijn gestegen in juli en dat de werkloosheid in juni stabiel is gebleven.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in juni gestegen, bleek eerder al uit voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis. Op jaarbasis stegen de verkopen in juni, gecorrigeerd voor inflatie, met 2,7 procent. Op maandbasis daalden de detailhandelsverkopen in juni met 0,1 procent.

De Franse economie heeft in het tweede kwartaal een pas op de plaats gemaakt, zo bleek uit een eerste raming van Insee, het Franse bureau voor de statistiek. Consumentenbestedingen liepen sterk terug van 1,2 naar 0 procent. De import daalde van plus 0,5 procent naar 1,3 procent negatief, terwijl de export met 0,3 procent terug liep, net als in het kwartaal daarvoor.

Investeerders zullen bij de kwartaalcijferrapportage van buitenlandse bedrijven vrijdagmiddag vooral met aandacht kijken naar Exxon Mobil en Chevron, na de toch wel enigszins dramatische cijfers van Shell op donderdag.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen was ArcelorMittal de grootste stijger met een koerswinst van 5,2 procent. Het staalconcern zag afgelopen kwartaal het bedrijfsresultaat stijgen naar 1.770 miljoen dollar, waar analisten uitgingen van 1.491 miljoen dollar. De omzet stond wel onder druk, hoewel er meer staal werd verscheept.

Wolters Kluwer schreef 0,6 procent bij na publicatie van de cijfers over de eerste jaarhelft. De uitgever boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een autonome omzetgroei van 3 procent tot 2.041 miljoen euro en verhoogde de outlook voor heel dit jaar.

Bij Shell dreunden de slechte cijfers van donderdag nog na. Het olie- en gasconcern daalde 1,8 procent.

Galapagos verloor 2,1 procent. De biofarmaceut wist in de eerste zes maanden de cashburn op peil te houden. De omzet steeg naar 49 miljoen euro en er werd een winst geboekt van 32 miljoen euro, tegenover een verlies van 34 miljoen euro vorig jaar.

In de Midkap was Air France-KLM met een stijging van 3,8 procent de sterkste stijger, nadat het luchtvaartfonds de afgelopen zwaar onder druk stond als gevolg van interne arbeidsconflicten en geopolitieke spanningen die alle luchtvaartmaatschappijen raakte. Vrijdag kwam moedermaatschappij IAG van British Aiways en Iberia met goede halfjaarcijfers, maar slechte vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar.

NSI moest 0,7 procent inleveren, nadat het vastgoedfonds een lager direct resultaat van 20,6 miljoen euro en een sterk lager beleggingsresultaat van 10,8 miljoen euro over het halfjaar rapporteerde.

ASMI verloor maar liefst 8,8 procent. De toeleverancier van de halfgeleiderindustrie wist in het tweede kwartaal aan de eigen doelstellingen te voldoen, maar gaf volgens analisten wel een erg zwakke outlook af. "De outlook is het probleem", aldus NIBC, wijzend op de dubbelcijferige krimp voor single wafer ALD die ASMI voor dit jaar voorziet.

BESI moest de koerswinst van donderdag, na de euforie over de goede kwartaalcijfers, weer goeddeels inleveren. Het fonds verloor 1,7 procent.

Onder de kleinere fondsen was Telegraaf Media Groep met een min van 3,9 procent de grootste daler na tegenvallende cijfers. Het mediabedrijf zag de advertentie-inkomsten opnieuw onder druk staan en voorziet dat dit de komende maanden niet zal veranderen en zal daarom verdere reorganisaties doorvoeren.

In tegenstelling tot de andere financials in de grotere AEX en AMX indices was BinckBank met een daling van 0,8 procent één van de dalers op de smallcap.

Leren beleggen

Live koersen