Redactie ABM Financial News - Woensdag 27 juli 2016, 11:53 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag aan het eind van de ochtend licht hoger, waarbij beleggers vooral in afwachting zijn van het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. KPN, Arcadis en Air France-KLM kwamen woensdagochtend met kwartaalresultaten.

De AEX noteerde aan het eind van de ochtend 0,4 procent hoger op 455,67 punten terwijl de Midkap 0,5 procent steeg.

"We verwachten geen wijzigingen, maar de verklaring zal wel op een goudschaaltje worden gewogen", verwachten analisten van Rabobank over het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Er vindt woensdagavond geen persconferentie plaats dus de markt moet het doen met een schriftelijke toelichting bij het besluit van het Federal Open Market Committee.

Naast het rentebesluit van de Fed, kijken beleggers ook vooruit naar de beleidsvergadering van de Bank of Japan. De Japanse premier Shinzo Abe zou woensdag hebben toegezegd dat er een fors stimuleringspakket aan zit te komen, meldden diverse media.

"Het voelt een beetje als déjà vu omdat de BOJ hetzelfde lijkt te gaan doen als de ECB", volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Forex.

De yen leverde ten opzichte van de dollar verder terrein in. De Amerikaanse munt noteerde woensdagochtend 105,49 yen. Voor elke euro kregen beleggers krap 1,10 dollar.

Zwaargewicht Apple kwam dinsdagavond met kwartaalcijfers die de markt positief verrasten. Twitter maakte opnieuw een moeilijk kwartaal door. Deutsche Bank opende woensdagochtend de boeken en rapporteerde een fors lagere nettowinst en een gedaalde omzet. Later op de dag komen onder meer Coca-Cola, Boeing en Facebook met kwartaalcijfers.

Op macro-economisch vlak verschenen er woensdagochtend een reeks aan Europese cijfers over het consumentenvertrouwen. Dat vertrouwen daalde licht in Duitsland en Frankrijk, maar liep in Italië op. De geldhoeveelheid in de eurozone steeg in juni iets harder dan in mei.

In het Verenigd Koninkrijk kwamen de eerste groeicijfers over het tweede kwartaal beter uit dan verwacht. Op kwartaalbasis groeide de Britse economie met 0,6 procent en op jaarbasis met 2,2 procent. Geraadpleegde analisten voorzagen een groei van 0,4 procent op kwartaalbasis en van 2,0 procent op jaarbasis.

Later op de dag verschijnen nog Amerikaanse cijfers over de orders voor duurzame goederen en de aanstaande woningverkopen.

Olie was woensdag aan het eind van de ochtend goedkoper. Voor een vat ruwe olie werd aan de Nymex 0,6 procent minder betaald op 42,65 dollar, terwijl de prijs voor een vat Brent 1 procent daalde op 44,77 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen kwam KPN woensdagochtend met nipt beter dan verwachte cijfers over het tweede kwartaal. Morgan Stanley noemde de cijfers solide waarbij de omzet wat teleurstelde maar de winstgevendheid juist wat beter was dan voorzien. Ook JPMorgan Cazenove sprak van gemengde resultaten, maar zei ook te rekenen op een sterke tweede jaarhelft. Het aandeel noteerde richting het eind van de ochtend 0,8 procent lager.

Randstad herstelde woensdag na de flinke daling in reactie op de kwartaalcijfers van dinsdag. KBC Securities wees woensdag in een rapport vooral op de zwakte in Amerika, waardoor de operationele flexibiliteit van het bedrijf beperkter wordt. Het aandeel noteerde 1,2 procent hoger.

SBM Offshore kreeg woensdag een koersdoelverhoging van Canaccord, van 12,50 naar 14,00 euro. De koersdoelverhoging volgt op de schikking die het bedrijf afgelopen weekend in Brazilië bereikte voor in totaal 275 miljoen dollar. De schikking is daarmee grofweg in lijn met de verwachtingen die Canaccord had. Belangrijker is volgens de analisten evenwel dat de onzekerheid is weggenomen en vooral dat de Schiedamse oliedienstverlener weer zaken mag doen met de belangrijkste afnemer van FPSO’s wereldwijd, het Braziliaanse Petrobras. Het aandeel won 2 procent.

DSM meldde woensdag de afronding van een secundaire plaatsing van ruim 4,8 miljoen aandelen Pantheon. De totale opbrengst van de secundaire plaatsing en de transacties gerelateerd aan de beursgang van Pantheon worden ingeschat op circa 240 miljoen dollar. Het aandeel steeg 0,4 procent.

Gemalto was de grootste daler binnen de hoofdgraadmeter, met een verlies van 1,6 procent.

Onder de middelgrote fondsen stond Air France-KLM met zwarte cijfers in de belangstelling. Het bedrijf blijft op de kosten letten maar gaf een sombere outlook af. Een gemengd beeld volgens ABN AMRO, met enerzijds beter dan verwachte winstcijfers, maar anderzijds een pessimistische outlook, die dan weer niet geheel als een verrassing kwam. "De tweede kwartaalresultaten waren niet zo slecht als wellicht gevreesd was", zei analist analist Maarten Bakker, wijzend op een operationele winst die de consensus van analisten overtrof. Het aandeel van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep steeg 2,8 procent.

Arcadis heeft in het tweede kwartaal een licht hoger bedrijfsresultaat geboekt op een licht lagere omzet, vanwege de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden. Analisten waren niet te spreken over de cijfers. Analist van NIBC Markets Edwin de Jong zei zijn verwachtingen in navolging op de publicatie waarschijnlijk te verlagen, maar concludeerde tevens dat een groot deel van het slechte nieuws in zijn visie al in de huidige koers is verwerkt. Wat volgens de analist het belangrijkste is, is dat het werkkapitaal in de tweede helft van het jaar gaat herstellen, evenals de winstmarges in met name de Verenigde Staten. Het feit dat er geen nieuwe informatieverzoeken vanuit Brazilië zijn ontvangen omtrent een lopend fraudeonderzoek is volgens de analist duidelijk een positief teken. Analist Philip Ngotho van ABN AMRO vond alleen de ontwikkeling van het orderboek van Arcadis positief maar noemde de resultaten slechter dan verwacht. Arcadis droeg woensdag de rode lantaarn binnen de AMX met een verlies van ruim 11 procent.

Delta Lloyd noteerde 3,1 procent in de plus. De verzekeraar maakte woensdagochtend bekend dat het via zijn Leven-tak een portefeuille van Nederlandse woninghypotheken van Rabobank heeft overgenomen met een totale waarde van 500 miljoen euro.

Aperam, dat woensdag nabeurs met cijfers komt, noteerde in afwachting daarvan 1 procent hoger.

Onder de kleinere fondsen bevonden Van Lanschot en Ordina zich onder de grootste stijgers, met stijgingen van circa 2 procent, terwijl farmabedrijven Kiadis Pharma en Pharming gemiddeld zo'n 5 procent moesten inleveren.

SnowWorld steeg 0,7 procent. NIBC Markets verlaagde het koersdoel van 9,25 euro naar 9,00 euro en handhaafde het koopadvies. Analist Johan van den Hooven had zijn oude koersdoel gebaseerd op de verwachtingen voor de autonome omzetgroei. Die verwachting heeft Van den Hooven voor de jaren na het boekjaar dat eindigt op 30 september neerwaarts bijgesteld, bij overigens een goede ontwikkeling van de marges dankzij kostenbesparingen. De omzetgroeiraming ging van 3 procent tot 4 procent, naar 3 procent.

Brunel steeg 0,6 procent na een koersdoelverhoging van 20,00 naar 22,00 euro bij ABN AMRO. Het koopadvies werd gehandhaafd.

Futures Wall Street
De Amerikaanse futures duidden woensdag aan het eind van de ochtend op een licht hogere opening, met een gemiddelde stijging van 0,2 procent voor de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq.

Leren beleggen

Live koersen