Redactie ABM Financial News - Maandag 11 juli 2016, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs noteerde maandag richting het einde van de ochtendhandel overwegend in het groen. De AEX koerste 0,7 procent hoger op 436,69 punten.


De markten moeten het maandag stellen zonder richtinggevend nieuws. Beleggers en analisten zijn dan ook vooral in afwachting van de start van het cijferseizoen, maar zullen deze week ook aandacht hebben voor een stroom aan inflatiecijfers en vooral voor het rentebesluit van de Bank of England op donderdag, nadat de Britten er op 23 juni in een referendum voor kozen om de Europese Unie te verlaten.

"We zien vandaag een zeer richtingloze beurs, die nog wel enigszins optimistisch van start ging", zei marktanalist Ron van der Does van IG Nederland. "De markt mist vandaag macrocijfers en is duidelijk in afwachting van het kwartaalcijferseizoen", lichtte hij toe.

Maandag nabeurs komt de Amerikaanse aluminiumfabrikant Alcoa met de resultaten over het tweede kwartaal.

"De weinige opvallende fondsen zijn Randstad, dat na de klappen van Brexit met een terugkomst bezig is, en de matige prestaties van de financials", aldus de marktvorser van IG.

Het muntpaar euro/dollar werd 0,4 procent lager verhandeld op 1,1023. Olie werd vandaag weer goedkoper. Een augustus-future op een vat West Texas Intermedia verloor 1,4 procent tot 44,76 dollar, terwijl een future op een vat Brent 1,2 procent goedkoper werd op 46,18 dollar.

Stijgers en dalers
De grootste stijger op de AEX was ArcelorMittal met 5,8 procent. De mondiale staalprijs zal volgens econoom Casper Burgering van ABN AMRO gedurende het derde kwartaal per saldo stabiel blijven, waarbij de vraag naar staal in de vakantiemaanden juli en augustus zwak zal blijven. Dit weekend bleek dat China het oneens is met importheffingen die Amerika instelde op Chinees staal. Amerika zou op sommige staalproducten uit China heffingen tot wel 450 procent willen zetten. "China is tegen het misbruik van handelsmaatregelen en zal haar rechten als lid van de WTO stevig uitoefenen en de legitieme belangen van de binnenlandse [staal]sector beschermen", aldus het Chinese ministerie van Handel tegenover staatspersbureau Xinhua.

In de AEX steeg Randstad verder met 2,5 procent. Credit Suisse verhoogde het advies voor uitzender Randstad maandag van Neutraal naar Outperform. Het koersdoel werd evenwel neerwaarts bijgesteld van 55,00 naar 43,00 euro. Beleggingsfonds Add Value Fund meldde een klein belang in Randstad te hebben genomen.

Royal Dutch Shell was op de AEX een van de weinige dalers, het olie- en gasconcern moest 0,9 procent inleveren. De enige andere dalers in de hoofdindex waren ABN AMRO, dat 0,5 procent moest inleveren en Altice met een verlies van 1,0 procent. De andere financiële waarden in de AEX, ING Groep, Aegon en NN Group, noteerden vlak of bescheiden winsten. De Europese banken hebben op korte termijn een kapitaalinjectie van 150 miljard euro nodig om een crisis te kunnen afwenden, althans dit stelde hoofdeconoom David Folkers-Landau van Deutsche Bank zondag in de Duitse krant Welt am Sonntag.

In de Midkap steeg TKH Group met 1,4 procent. NIBC hervatte het volgen van het fonds met een koopadvies met een koersdoel van 39,75 euro. Grootste stijger was BE Semiconductor Industries met een toename van 3,4 procent. Flowtraders, Vastned en Wesssanen waren de enige fondsen in de Midkap die moesten inleveren, en wel respectievelijk 0,4, 0,7 en 0,4 procent.

Bij de kleinere fondsen won Kiadis Pharma 3,8 procent, na de bekendmaking van een nieuwe kapitaalinjectie door The Leukemia & Lymphoma Society in ruil voor aandelen in het biofarmabedrijf. De grootste verliezer was het fonds Amsterdam Commodities, dat 1,0 procent inleverde.

Onder de lokale fondsen won ASR Nederland 0,3 procent, nadat de verzekeraar voorbeurs meldde dat de begeleidende banken van de beursgang de overtoewijzingsoptie slechts gedeeltelijk hebben uitgeoefend. Volgens analisten van NIBC kan dit erop wijzen dat er maar beperkte vraag is naar het aandeel van de verzekeraar.

Pharming Group steeg met 5,3 procent, terwijl Docdata 2,5 procent moest inleveren.

Leren beleggen

Live koersen