Redactie ABM Financial News - Donderdag 21 juli 2016, 12:02 uur

De stemming in Amsterdam is relatief neutraal en afwachtend in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

De AEX noteerde 0,3 procent lager op 450,63 punten. De Midkap zakte 0,1 procent en de AScX eveneens 0,1 procent.

"Het valt lastig te bepalen waar deze tik omlaag nu vandaan komt. Mogelijk dat beleggers bezorgd zijn over het lastig te geven antwoord op de vraag hoe de ECB zijn kwantitatieve verruimingsprogramma kan blijven uitvoeren, nu diverse plafonds in beeld komen", aldus vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer.

De centrale bank mag momenteel 33 procent opkopen van een uitgegeven obligatie en de obligatie moet meer rendement opleveren dan de negatieve depositorente van 0,4 procent. Vanuit die omstandigheid bestaat een kans op versoepelde voorwaarden onder het kwantitatieve versoepelingsprogramma. Uitspraken van ECB-voorzitter Mario Draghi zullen dan ook nauwlettend worden gevolgd op eventuele uitbreidingen.

De euro blijft een neerwaartse trend vasthouden als gevolg van dat nieuws en noteerde op 1,1008.

Macro-economisch nieuws kwam uit Groot-Brittannië. De detailhandelsverkopen stegen vorige maand op jaarbasis met 4,3 procent. Ten opzichte van mei daalden de verkopen in juni evenwel met 0,9 procent. De gemiddelde winkelprijzen daalden vorige maand op jaarbasis met 2,5 procent.

Later op de dag komen uit de Verenigde Staten nog de wekelijkse steunaanvragen, de Phildelphia Fed index over juli en de bestaande woningverkopen over juni.

De olieprijs bleef donderdag in de ochtendhandel dicht bij huis. De september-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 0,1 procent naar 45,80 dollar, terwijl september-futures op een vat Brent vlak noteerden op 47,16 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX kwam Unilever met cijfers en die kregen een positief ontvangst. De operationele marge en de onderliggende omzet waren over het eerste halfjaar beter dan verwacht. Het aandeel noteerde 0,3 procent hoger.

Unibail-Rodamco kwam woensdag nabeurs met cijfers. Over de eerste helft van 2016 werd een hoger onderliggend resultaat geboekt. "In de eerste helft van 2016 was sprake van sterke prestaties. Ondanks de impact van de terroristische aanslagen in Parijs in 2015 en Brussel in 2016 en de ingetogen economische marktomstandigheden zijn onze retailactiviteiten in Frankrijk veerkrachtig gebleken", zo liet CEO Christophe Cuvillier in een toelichting op de halfjaarcijfers weten. Het aandeel noteerde 0,5 procent lager.

ArcelorMittal profiteerde van koersherstel na de verliezen op woensdag en een koersdoelverhoging van Deutsche Bank. Het aandeel steeg 1,8 procent. ASML kreeg een stroom aan analistenrapporten met koersdoelaanpassingen te verwerken, waarbij UBS zelfs besloot om het koopadvies te verruilen voor een Neutraal advies. Het aandeel gaf 1,5 procent prijs.

Financials ING Groep, ABN AMRO en Aegon noteerden op winsten van circa een procent. NN Group deed met een verlies van 0,2 procent vooralsnog even niet mee. KPN was met een verlies van 3,0 procent hekkensluiter onder de hoofdfondsen.

In de Midkap kreeg Wessanen een adviesverhoging van ING naar Kopen. Het koersdoel werd daarbij verhoogd naar 11,65 euro. De analisten zien voldoende mogelijkheden om te groeien, gezien de gefragmenteerde aard van de aanbieders van biologische voedingsmiddelen in Europa. Het aandeel Wessanen noteerde 4,1 procent hoger.

Sligro Food Group noteerde 1,0 procent lager. Ondanks een gestegen omzet werd onder de streep wel een lager resultaat bekendgemaakt als gevolg van hogere kosten en een negatieve ontwikkeling van de prijs/mix-verhouding. NIBC Markets verlaagde het advies van Kopen naar Accumuleren en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 40,36 euro naar 38,29 euro. Volgens analist Gerard Rijk kan de zwakke ontwikkeling van de supermarktketen EMTE in combinatie met hoger dan voorziene eenmalige posten en kosten voor IT mogelijk de winst per aandeel van Sligro aantasten en daarmee ook het dividend.

Air France-KLM zakt 4,4 procent, nadat de Britse sectorgenoot Easyjet een lagere omzet rapporteerde en onzekere omzetvooruitzichten gaf in verband met met de mislukte staatsgreep in Turkije en de aanslag in het Franse Nice. Het Duitse Lufthansa gaf woensdagavond bovendien een winstwaarschuwing, aangezien de meest recente terroristische aanslagen de boekingen op lange afstandsroutes aantast.

Wereldhave zag het direct resultaat in het eerste halfjaar van 2016 toenemen, terwijl de bezettingsgraad voor winkelcentra verbeterde ondanks een retailmarkt die getroffen wordt door faillissementen. Het aandeel dikte 1,8 procent aan.

Lokaal was Brill een gewaardeerd aandeel. NIBC Markets zette het aandeel op de kooplijst en verhoogde ook het koersdoel. Volgens de analisten is het bedrijf in staat om een groeiversnelling te realiseren van de omzet. Het aandeel Brill noteerde 1,0 procent hoger.

Value8 noteerde een verlies van 1,7 procent, nadat het bedrijf woensdag meldde dat de financiële prestaties van hulpmiddelenspecialist Kersten, waar het investeringsvehikel een belang van 85 procent in heeft, in de eerste vier maanden van 2016 conform begroting zijn geweest. In hoofdlijnen is bovendien overeenstemming bereikt met minderheidsaandeelhouders over de overdracht van het resterende 20 procent belang van Kersten Next, de vennootschap waaronder de operationele activiteiten vallen, aan Kersten Healthcare. Onderdeel van dat akkoord is de omzetting van aandeelhoudersleningen van Kersten Healthcare en minderheidsaandeelhouders in preferent aandelenkapitaal. Daarmee wordt het eigen vermogen met 3 tot 4 miljoen euro versterkt, aldus Value8.

Leren beleggen

Live koersen