Redactie ABM Financial News - Dinsdag 12 juli 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs noteerde dinsdagochtend hoger, waarbij de markt de opwaartse trend van de afgelopen twee handelsdagen een wist te geven na het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport vrijdag.

De AEX noteerde 0,9 procent hoger op 444,63 punten, de AMX steeg 1,2 procent tot 621,12 punten en de AScX noteerde 0,9 procent hoger op 767,11 punten.

Cees Smit van For Tomorrow noemde de handelsdag een kwestie van het vasthouden van de opwaartse trend. "De markt is niet stuk te krijgen", stelde de fondsmanager. De markt put volgens de fondsmanager tevens hoop uit de positieve kwartaalcijfers van Alcoa maandag nabeurs, "waar ArcelorMittal dinsdag van profiteert", aldus Smit.

Ook profiteert het Damrak van 'bodemvissers', wat zich volgens de fondsmanager met name manifesteert in hogere koersen voor TomTom en de financials.

Focus gaat dinsdag volgens Smit uit naar de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de Europese Unie, nadat gisteren al de Eurogroep bijeen kwam om te praten over de gevolgen van het Britse besluit om uit de Europese Unie te stappen en de problemen met Italiaanse banken.

De macro-economische agenda blijft dinsdag in Europa vrijwel leeg. Voorbeurs werd al bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland in juni op maand- en jaarbasis zijn gestegen met 0,1 en 0,3 procent. Daarnaast ging de focus uit naar speeches van centraal bankiers van de Federal Reserve. Loretta Mester, voorzitter van de Federal Reserve van de regio Cleveland, toonde zich positief over de Amerikaanse banenmarkt en vindt een geleidelijke "opwaartse bijstelling" van de rente gepast.

Esther George, de voorzitter van de Federal Reserve van de regio Kansas City, wil tevens een geleidelijke verhoging van de rente, wat de aantrekkende arbeidsmarkt en inflatie moet weerspiegelen. George noemde de huidige rentestand "te laag", gezien de vooruitgang van de economie.

Het IMF verlaagde de groeiprognose voor Italië. Het in Washington gezetelde orgaan ziet de onzekerheden rondom de economie van het Zuid-Europese land toenemen na het Brexit-besluit in het Verenigd Koninkrijk. Het IMF voorziet voor dit jaar een groei van minder dan 1 procent, tegen aanvankelijk een groei van 1,1 procent. Voor 2017 ligt de prognose nu op een groei van ongeveer 1 procent tegen een eerdere raming van 1,25 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag gaat de aandacht uit naar Amerikaanse publicaties, met eerst de groothandelsvoorraden van mei gevolgd door de betalingsbalans van juni.

Het muntpaar euro/dollar noteerde op 1,1112. Bij aanvang van de handelsdag noteerde het muntpaar nog op 1,1111 en bij het slot op maandag handelde de euro nog op 1,1048 dollar. Het Britse pond noteerde op 1,3148 Amerikaanse dollar. Bij het slot van de Amsterdamse handel op maandag noteerde de greenback nog op 1,2987 dollar.

Olie werd duurder. Een augustus-future op een vat West Texas Intermedia steeg 1,4 procent op 45,37 dollar, terwijl een september-future op een vat Brent 1,7 procent won op 47,02 dollar.

Stijgers en dalers
Onder de hoofdfondsen kon Royal Dutch Shell rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het concern bekendmaakte samen met partners PetroChina, Mitsubishi en Kogas een investeringsbeslissing over LNG Canada uit te stellen. Het aandeel noteerde 0,8 procent hoger.

ArcelorMittal had met een winst van 3,8 procent de wind flink in de rug, gevolgd door Altice en NN Group met winsten van circa 3,5 procent. Gemalto dikte 1,3 procent aan, nadat het Franse telecombedrijf Orange dinsdag de nieuwe smartwatch van Samsung lanceerde met een ingebouwde e-simkaart in samenwerking met de digitale beveiliger.

Ahold en Delhaize verwachten hun fusie eind juli te kunnen afronden. De Zaanse grootgrutter steeg 0,9 procent.

Aegon maakte bekend door ongunstige marktbewegingen in het tweede kwartaal een bijna twee keer zo groot boekverlies te lijden op de verkoop van zijn Britse lijfrenteportefeuilles, waardoor de Britse kapitaalmarkt minder sterk verbetert dan verwacht. Aegon neemt bij het sluiten van de boeken over het tweede kwartaal een boekverlies van 481 miljoen Britse pond, of 618 miljoen euro, op de twee lijfrentetransacties. Dit betekent vrijwel een verdubbeling vergeleken met het bedrag waar de verzekeraar eerder op rekende. Het aandeel Aegon steeg 1,2 procent.

AMX-fonds BAM Groep maakte zonder financiële details vrij te geven bekend bouw- en vastgoeddochter Heilijgers te willen verkopen aan het management. Het concern verwacht de transactie met een bescheiden boekwinst op korte termijn te kunnen afronden. Het aandeel steeg 2,7 procent.

Aperam was met een winst van 4,1 procent de sterkste stijger, gevolgd door Delta Lloyd met 3,7 procent. Intertrust en Sligro Food Group behoorden tot de weinige verliezers met koersdalingen van respectievelijk 0,9 en 0,7 procent.

Van de kleine fondsen zag ICT de aandacht op zich gevestigd, nadat het concern een intentieverklaring ondertekende voor de overname van de Nederlandse aanbieder van industriële automatiseringsdiensten Nozhub. Financiële details werden niet vermeld. Het aandeel won 1,6 procent.

KBC Securities verhoogde het koersdoel voor HAL Trust van 156,00 naar 161,00 euro en handhaaft het advies op Houden. De koers hangt al bijna een jaar tegen de nettovermogenswaarde aan, of biedt daar zelfs een premie op. In de huidige markt vinden de analisten dit echter moeilijk te rechtvaardigen, vandaar dat het koersdoel is verhoogd. Daarbij houdt KBC Securities rekening met een korting van 15 procent op een boekwaarde van 189 euro per aandeel. Het aandeel steeg 0,2 procent.

Leren beleggen

Live koersen