Redactie ABM Financial News - Maandag 25 juli 2016, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend in het groen. De AEX steeg rond de klok van elf uur 0,5 procent op 455,73 punten, terwijl de AMX eveneens 0,5 procent bijschreef.

Handelaar Tycho Schaaf van Lynx sprak van een "enthousiast begin van de dag", waarmee beleggers de "narigheid" uit Duitsland naast zich neer weten te leggen. Schaaf doelt hiermee op de recente schietpartij in München en een zelfmoordaanslag in de Duitse stad Ansbach, waarbij meerdere mensen gewond raakten of om het leven kwamen.

De handelaar merkte wel op dat de Amsterdamse beurs iets achterliep op andere beurzen in Europa. "Dit valt mogelijk deels te verklaren doordat de auto- en de staalsector er vanochtend goed bij lagen en die sectoren zijn niet of nauwelijks vertegenwoordigd in Amsterdam", aldus Schaaf.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat dat de Japanse export in juni voor de negende opeenvolgende maand is gedaald. Ook de import daalde met 18,8 procent op jaarbasis sterk. Verder daalde de Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland van 108,7 in juni naar 108,3 in juli. Verder staat er voor vandaag weinig macro-economische publicaties op de rol.

De markt kijkt deze week vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. "Ik ben bang dat mevrouw Yellen opnieuw genoeg redenen zal vinden om de rente niet te verhogen, terwijl ik denk dat dat wel nodig is", aldus analist Corné van Zeijl van Actiam, die benadrukte dat de lange Amerikaanse rente door het ruime monetaire beleid al tijden onder druk staat. Ook Schaaf verwacht weinig actie van de Amerikaanse centrale bank.

Het muntpaar euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,0984. Olie werd iets goedkoper. September-futures op een vat West Texas Intermediate gaven 0,3 procent prijs op 44,04 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,2 procent goedkoper werden op 45,59 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX konden 20 van de 25 fondsen in het groen komen, onder leiding van ArcelorMittal dat 2,9 procent bijschreef. Randstad en Aegon werden met koerswinsten van respectievelijk 1,6 en 1,5 procent eveneens meer waard. ASML won 1,0 procent. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor ASML van 80,00 naar 90,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. De analisten van de Duitse bank merkten op dat ASML geniet van een beter sentiment omtrent Extreme Ultraviolet na interesse in de systemen door TSMC en Samsung, waar in het verleden meermaals sprake was van vertraging.

Philips noteerde een plus van 1,4 procent, na publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal. Daaruit bleek dat het Eindhovense technologiebedrijf een hoger dan verwachte winst behaalde op een licht gedaalde omzet. Analisten van Jefferies waren minder te spreken over de activiteiten binnen de gezondheidstechnologie, die juist als licht tegenvallend werden bestempeld. Evenwel lagen de resultaten verder over de gehele linie dicht in de buurt van de consensus.

Onder de hoofdfondsen verloor SBM Offshore in het licht van dalende olieprijzen 1,2 procent en ook Galapagos kon met een min van 0,7 procent niet in het groen komen.

In de Midkap was het Intertrust dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,4 procent. Ook NSI schreef met 2,4 procent aanzienlijk wat beurswaarde bij. Wessanen won 2,0 procent.

Air France-KLM bleek de gebeten hond met een koersdaling van 2,5 procent. Societe Generale zette de luchtvaartmaatschappij op de verkooplijst en stelde de aankomende druk op de omzet per eenheid, een belangrijke omzetindicator in de luchtvaartbranche, te hebben onderschat. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep opent woensdag zijn boeken nadat rivalen IAG en Deutsche Lufthansa reeds hun winstverwachting voor het volledige jaar hebben verlaagd.

Verder daalden Fugro en Corbion respectievelijk 0,3 en 0,6 procent.

Onder de kleinere fondsen schoot BinckBank 5,4 procent omhoog, na publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal. Daaruit bleek evenwel dat de winst in het afgelopen kwartaal, conform verwachting van analisten, flink onder druk stond. Aangepast verdiende de online broker 7,7 miljoen euro, ofwel 0,11 euro per aandeel. Daarmee deed Binck het beter dan de respectievelijk 6,6 miljoen euro, ofwel 0,09 euro per aandeel die analisten voorzagen. Over de eerste jaarhelft bedroeg de aangepaste winst 16,1 miljoen euro, terwijl dit een jaar eerder 32,9 miljoen euro was. Analist Matthias de Wit van KBC Securities stelde dat Binck in het tweede kwartaal goed heeft gepresenteerd, vanwege beter dan voorziene inkomsten uit fees en commissies. Volgens analist Marcell Houben van NIBC viel de nettowinst daarnaast hoger uit dan verwacht, ondanks zwakke resultaten bij de kernactiviteiten vermogensbeheer en brokerage.

AND International verloor 2,6 procent.

Leren beleggen

Live koersen