Redactie ABM Financial News - Vrijdag 15 juli 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs blijft gedurende de ochtend dicht bij huis en noteerde rond de klok van elf uur 0,4 procent lager op 446,29 punten, terwijl de AMX 1,1 procent prijsgaf.

Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management noemde het "verbazingwekkend" hoe sterk de beurs erbij ligt vandaag. Vermeulen had zelf een technische correctie verwacht, maar die blijft volgens de vermogensbeheerder vooralsnog uit. "Dit betekent dat het beeld onderliggend zeer sterk is," aldus Vermeulen.

Volgens Vermeulen hebben de beurzen een "ijzersterke" week achter de rug. De vermogensbeheerder kijkt nu met name uit naar de kwartaalcijfers die volgende week geagendeerd staan. "Bij goede cijfers kunnen de beurzen verder stijgen."

Vooral in China kregen beleggers vanochtend een stroom aan macrocijfers te verwerken. Volgens staatscijfers stegen de detailhandelsverkopen in juni op jaarbasis met 10,6 procent, na een stijging van 10 procent in mei, terwijl de industriële productie een aantrekkende groei liet zien. De cijfers resulteerden onder meer in een stabiele groei van de Chinese economie in het tweede kwartaal met 6,7 procent, gelijk aan de groei in het eerste kwartaal.

Beleggers kijken vanmiddag voor macrocijfers vooral naar Amerika, waar de detailhandelsverkopen, de industriële productie, het consumentenvertrouwen en de inflatie in juni staan geagendeerd. Ook de inflatie in de eurozone in juni wordt vrijgegeven. De Amerikaanse financiële waarden Citigroup en Wells Fargo openen daarnaast voorbeurs hun boeken over het afgelopen kwartaal.

Het muntpaar euro/dollar werd 0,3 procent hoger verhandeld op 1,1142. Olie werd goedkoper. Augustus-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 1,2 procent op 45,16 dollar, terwijl futures op een vat Brent eveneens 1,2 procent goedkoper werden op 46,79 dollar.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 4 van de 25 fondsen in het groen. Met name de financials lagen er redelijk goed bij. Zo won ING Groep 0,1 procent, terwijl ABN AMRO een pas op de plaats maakte. Volgens Het Financieele Dagblad wil ING zijn handelsactiviteiten die nu in Londen, Amsterdam en Brussel plaatsvinden mogelijk op één locatie concentreren. Een samenvoeging van de vestigingen kan daarbij een flinke kostenbesparing opleveren. AkzoNobel steeg 0,4 procent.

Onder de hoofdfondsen verloor Galapagos 0,8 procent. Zakenbank Bryan Garnier herhaalde vrijdag evenwel het koopadvies voor de biotechonderneming met een ongewijzigd koersdoel van 64,00 euro. Mogelijke aanjagers voor de aandelenkoers omvatten de halfjaarresultaten van Galapagos op 21 juli, het fase 2 programma voor filgotinib in het derde kwartaal en in het lopende half jaar het programma voor de behandeling van taaislijmziekte, aldus analist Hugo Solvet van de zakenbank. SBM Offshore gaf in het licht van dalende olieprijzen 1,4 procent aan beurswaarde prijs en bleek daarmee de grootste daler onder de hoofdfondsen.

In de Midkap was het Arcadis dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 0,5 procent. Verder schreef Aperam 0,6 procent bij, nadat Berenberg een initieel koopadvies op de fabrikant van roestvast staal zette. Het opwaartse potentieel van Aperam ligt volgens analisten van Berenberg met name bij de Braziliaanse activiteiten. Het herstel van de Braziliaanse economie kan de fabrikant daarbij volgens Berenberg in de kaart spelen.

Corbion moest in AMX de rode lantaarn dragen met een verlies van 4,0 procent, na een adviesverlaging door KBC Securities. Analist Wim Hoste verlaagde het advies voor Corbion van Accumuleren naar Houden en stelde daarnaast het koersdoel neerwaarts bij van 24,00 naar 23,00 euro. Hoste stelde dat het winstmomentum van Corbion na het behalen van de meeste kostenbesparingen iets onder druk kan komen vanwege stijgende suikerprijzen. De analist noemde het daarom verstandig iets voorzichtiger te worden en het advies naar Houden te verlagen.

Ook PostNL kon niet in het groen komen en koerste 2,7 procent lager. ING haalde het aandeel van de favorietenlijst voor de Benelux, vanwege de aanhoudende onzekerheden met betrekking tot het pensioentekort van het postbedrijf en toezichthoudende gerelateerde zaken.

Onder de kleinere fondsen won Beter Bed Holding 1,5 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. De beddenverkoper uit Uden zag in het tweede kwartaal de omzet en het resultaat in bijna alle Europese landen groeien. Hoste van KBC sprak van solide kwartaalcijfers, waarbij de omzetgroei van 7 procent licht hoger dan verwacht was en de brutomarge "sterk" toenam.

Value8 gaf 2,0 procent prijs. De investeerder bracht een openbaar bod uit op NedSense van 0,05 euro per aandeel in contanten.

Leren beleggen

Live koersen