Redactie ABM Financial News - Vrijdag 22 juli 2016, 11:57 uur

De Amsterdamse beurs blijft vrijdag dicht bij huis. De AEX maakte rond de klok van elf uur een pas op de plaats op 452,05, terwijl de AMX 0,2 procent prijsgaf.


Volgens portefeuillemanager Jacob Jurg van Trade Wind Capital openden de beurzen nog lager door een rood slot van Wall Street op donderdag, maar werd er vervolgens een licht herstel ingezet door meevallende inkoopmanagersindices in Europa.

"Steeds meer beleggers lijken zich te beseffen dat een mogelijke Brexit vooral het Verenigd Koninkrijk zal raken in plaats van andere Europese landen", aldus Jurg.

Verder merkte de portefeuillemanager op dat telecombedrijven er goed bijlagen, vanwege een positief rapport van Citigroup over de Franse telecomsector en meevallende cijfers van Vodafone.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat het groeitempo van de Duitse economie in juli is toegenomen van 54,4 in juni naar 55,3 in juli. Dit is het hoogste niveau in 7 maanden. Verder kromp de bedrijvigheid in de Japanse industrie in juli opnieuw, maar wel in een minder sterk tempo. De Franse dienstensector groeide in juli weer, terwijl de industrie bleef krimpen, hetgeen per saldo een pas op de plaats opleverde.

De Britse dienstensector en industrie zijn in juli juist gekrompen. Jurg noemde dit een lichte tegenvaller en zag als gevolg het pond iets in waarde dalen.

De groei van de economische activiteit in de eurozone bleek in juli iets vertraagd. De inkoopmanagersindex voor zowel de industrie als de dienstensector daalde van 53,1 in juni naar 52,9 in juli. Daarmee kwam de index deze maand uit op de laagste stand in 18 maanden tijd.

Vanmiddag krijgen beleggers nog inzicht in de Chicago Fed index in juni en de inkoopmanagersindex van de Amerikaanse industrie. Op het bedrijfsvlak staan daarnaast in Amerika onder meer Honeywell en General Electric geagendeerd.

Het muntpaar euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,1028. Olie werd goedkoper. September-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 0,6 procent op 44,48 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,2 procent op 46,10 dollar prijsgaven.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 14 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van KPN dat 2,3 procent won. ArcelorMittal steeg 1,0 procent. UBS verhoogde het koersdoel voor de staalreus van 5,42 naar 5,80 euro met een ongewijzigd koopadvies.

Onder de hoofdfondsen bleek Aegon de gebeten hond met een verlies van 0,9 procent. Jefferies verlaagde vrijdag het koersdoel voor de verzekeraar van 4,80 naar 3,75 euro, maar handhaafde desondanks het Houden advies.

Ook indexzwaargewicht Unilever kon, ondanks een koersdoelverhoging door Berenberg, met een min van 0,9 procent niet in het groen komen. Berenberg verhoogde vrijdag in reactie op de halfjaarcijfers van Unilever en de bekendmaking van de overname van Dollar Shave Club het koersdoel voor Unilever van 46,00 naar 47,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.

Verder daalde Royal Dutch Shell, dat eveneens een zware weging in de AEX heeft, 0,5 procent.

In de Midkap lagen vooral de vastgoedfondsen er goed bij. Eurocommercial Properties, Vastned, Wereldhave en NSI stegen tussen de 0,2 en 0,6 procent. S&P Global zette Wereldhave vrijdag op de kooplijst met een ongewijzigd koersdoel van 55,00 euro. Aanleiding voor de adviesverhoging zijn de halfjaarcijfers van het vastgoedconcern van donderdag, die volgens analist Firdaus Ibrahim van S&P Global sterk waren. Het vastgoedfonds zal volgens de marktvorser nu de vruchten plukken van zijn afgeronde transformatie, waarbij een opwaarts potentieel met name ligt in de verbetering van de marges en de bezettingsgraad.

Het volatiele OCI daalde 2,3 procent, nadat het aandeel donderdag nog 8,7 procent steeg. Delta Lloyd gaf 1,7 procent prijs.

Onder de kleinere fondsen steeg Accell Group 3,9 procent, na publicatie van de cijfers over de eerste helft van dit jaar waarin de fietsenfabrikant een hogere omzet en winst boekte. Accell genoot vooral van hogere verkopen van elektrische fietsen. Voor de tweede helft van dit jaar rekent de fietsenfabrikant erop dat een stijging van de omzet en resultaten zich ook daar zal doorzetten, onvoorziene omstandigheden voorbehouden.

Telegraaf Media Groep koerste 2,3 procent hoger, nadat het mediabedrijf liet weten de strategische samenwerking met Talpa door te zetten. Evenwel verlaagde NIBC Markets het advies voor TMG van Accumuleren naar Neutraal en stelde daarbij het koersdoel neerwaarts bij van 7,50 euro naar 4,25 euro. Voor NIBC is verreweg het meeste in het oog springende aspect van de strategische samenwerking de weggevallen investering door TMG van 27 miljoen euro. Van den Hooven schat in dat in ruil daarvoor TMG nu geen indirect belang van 15 procent in SBS krijgt, maar alleen een optie daarvoor houdt als Talpa een meerderheid in SBS verwerft.

Fagron verloor 3,6 procent. Een van de voormalige eigenaren van het in 2015 door Fagron overgenomen AnazaoHealth spant een rechtszaak aan tegen de magistrale bereider en enkele voormalige bestuurders als Ger van Jeveren en Jan Peeters. De voormalige eigenaar eist een schadevergoeding van "ergens" tussen de 10 miljoen en 20 miljoen dollar. Een woordvoerder van Fagron sluit niet uit dat meer grote voormalige aandeelhouders van AnazaoHealth zich bij de claim zullen aansluiten, maar stelde dat dit geen consequenties zal hebben voor de hoogte van de geëiste schadevergoeding.

Philips Lighting steeg bijna vijf procent na publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal. KBC Securities noemde de cijfers flink beter dan verwacht, terwijl Jefferies was te spreken over de marges van het bedrijf.

Leren beleggen

Live koersen