Redactie ABM Financial News - Woensdag 13 juli 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs beweegt woensdagochtend tussen winst en verlies. AEX koerste rond kwart voor elf 0,2 procent hoger, terwijl de AMX eveneens 0,2 procent won.


Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer blazen de beurzen wat stoom af na de winstreeks van de afgelopen dagen. De financiële markten trokken zich toen op aan een positief banenrapport op vrijdag. Nijkamp vindt evenwel de consolidatie meevallen, gezien de vermogensbeheerder zelf een lichte daling had verwacht.

"Daarnaast is het wachten nu vooral wachten op de vele bedrijfscijfers die in de komende weken op ons afkomen," aldus Nijkamp, die een rustige aanloop naar de resultaten voorziet.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanmorgen inzicht in de Franse consumentenprijzen, die in juni op maandbasis fractioneel zijn gestegen. Ook de Italiaanse prijzen liepen in juni licht op met 0,1 procent op maandbasis.

Later op de dag staat de industriële productie in de eurozone in mei geagendeerd. In Amerika staan nog de wekelijkse olievoorraden op de rol en komt de Federal Reserve met het Beige Book. Nijkamp verwacht weinig verrassingen en denkt dat de Amerikaanse centrale bank terughoudend zal blijven in het nemen van rentestappen.

Het muntpaar euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,1059. Olie werd goedkoper. Augustus-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 1,3 procent op 46,19 dollar, terwijl futures op een vat Brent 1,6 procent prijsgaven op 47,71 dollar. Dinsdag sloten de olieprijzen nog hoger, nadat een rapport van de Organisatie van Olie Exporterende Landen vooruitzichten uiteenzette van een hogere vraag naar olie en een lagere productie in het komende jaar.

Stijgers en dalers
In de hoofdgraadmeter was het ArcelorMittal dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,9 procent, gevolgd door Randstad dat 2,6 procent bijschreef. De uitzender werd door Kempen & Co. op de kooplijst gezet, vanwege een aantrekkelijke verhouding tussen risico en opbrengst.

Verder werd Gemalto 2,1 procent meer waard. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten zette Citi Research een koopaanbeveling op het fonds met een koersdoel van 71,00 euro.

Onder hoofdfondsen daalde ING Groep 0,9 procent. De bank liet woensdag weten van plan te zijn om de conversie van certificaten naar gewone aandelen op 26 juli 2016 in gang te zetten. Op die datum ontvangen beleggers automatisch en kosteloos één nieuw aandeel in ruil voor elke certificaat die zij in bezit hebben.

Heineken gaf 0,4 procent prijs, terwijl indexzwaargewicht Royal Dutch Shell in het licht van de dalende olieprijzen 0,1 procent minder waard werd.

In de Midkap won Delta Lloyd 3,7 procent, terwijl IMCD 2,0 procent bijschreef. Norges Bank verlaagde recent het belang in Delta Lloyd van 6,92 naar 4,85 procent. Het volatiele OCI koerste 1,3 procent hoger.

PostNL daalde 3,5 procent. Ook Air France-KLM bleek de gebeten hond met een verlies van 1,3 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Koninklijke Brill maar liefst 6,8 procent, waarmee beleggers positief reageerden op de dinsdag nabeurs gepresenteerde resultaten over het eerste halfjaar van 2016. De uitgever van wetenschappelijke publicaties zag de omzet met 8,8 procent stijgen in het afgelopen halfjaar ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, terwijl het bedrijfsresultaat (EBITDA) ruimschoots verdubbelde naar 1,7 miljoen euro. Brill hield de outlook voor 2016 ongewijzigd, waardoor de uitgever nog steeds mikt op een autonome groei in een bandbreedte van 1 tot 3 procent en een verbetering van de EBITDA-marge met 1 procent of iets meer.

Probiodrug maakte een koersval van 5,7 procent.

Leren beleggen

Live koersen