Redactie ABM Financial News - Vrijdag 8 juli 2016, 11:51 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag rond de klok van elf uur rondom het slot van donderdag in afwachting van het Amerikaanse banenrapport. De AEX koerste rond de klok van elf uur X procent hoger op X punten, terwijl de AMX X procent bijschreef.

Fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow zag de AEX vrijdag licht lagere openen na druk op de Aziatische beurzen en een gedaalde olieprijs. "Na een herstelletje is het wachten nu op de banendata uit de VS, maar met een scherp gedaalde consumentenvertrouwen in het Verenigd Koninkrijk en de zorgen over de Italiaanse banken ben ik niet zo zeker dan dat de AEX vrijdag ook inderdaad hoger sluit als er bijvoorbeeld 200.000 banen in juni zijn bijgekomen in plaats van de verwachte 165.000", aldus Smit.

Op macro-economisch vlak werd vanmorgen bekend dat de Duitse export in mei op jaarbasis groeide. De industriële productie in Frankrijk daalde in mei, conform verwachting, met 0,5 procent op maandbasis.

Het muntpaar euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,1075. Olie werd vandaag duurder na de verliezen van donderdag. Een augustus-future op een vat West Texas Intermedia won 1 procent op 45,57 dollar, terwijl een future op een vat Brent eveneens 1 procent duurder werd op 46,85 dollar.

Het banenrapport over juni is vrijdag het enige macro-economische cijfer uit Amerika.

Stijgers en dalers
In de AEX was Royal Dutch Shell de grootste daler met een verlies van 2 procent. Altice verloor 0,5 procent. De Amerikaanse tak van de kabelaar verkocht een belang van 75 procent in het mediabedrijf Newsday Media Group. Financiële details ontbraken. Koploper in de hoofdindex was ArcelorMittal, met een koerswinst van 1,8 procent. De Chinese regering wil de productie van kolen en staal aan banden leggen. Binnen een periode van vijf jaar moet de productie met 15 procent verlaagd zijn, waarvan de eerste 10 procent al in de komende twee jaar moet zijn gerealiseerd.

De grootste stijgers waren de financiële waarden. ABN AMRO won 2,9 procent en ING Groep 2,4 procent.

Barclays verhoogde het advies voor Heineken van Gelijkgewogen naar Overwogen en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 81,00 naar 90,00 euro. Het aandeel Heineken noteerde 0,1 procent hoger. Het koersdoel voor Unilever werd door de Britse bank verhoogd van 43,00 naar 45,00 euro. Unilever verloor 0,7 procent.

In de Midkap trok Air France-KLM vanochtend de aandacht. CFO Pierre-François Riolacci stapt op, nadat eerder al CEO Alexandre de Juniac dit deed. Theodoor Gilissen noemde dit geen goed signaal. Een analist van Goodbody wees verder op de op de zwakke vervoerscijfers van Air France-KLM over juni en dreigende nieuwe stakingen aan het einde van deze maand. Air France-KLM werd X procent goedkoper. Fugro deed het slechter. De bodemonderzoeker leverde 0,8 procent in.

De meest opvallende stijger in de AMX was Delta Lloyd, met een koerswinst van 3,5 procent. De verzekeraar heeft sinds de Brexit evenwel enorme koersverliezen geleden.

Onder de kleinere fondsen ging Fagron aan kop met een koerswinst van 4,5 procent. AND International Publishers werd 1,7 procent goedkoper.

ING is vrijdag gestart met het volgen van Philips Lighting met een koopaanbeveling en een koersdoel van 26,00 euro. Het aandeel Philips Lighting noteerde vrijdag 2,4 procent hoger.

Leren beleggen

Live koersen