Redactie ABM Financial News - Dinsdag 26 juli 2016, 11:56 uur

De Amsterdamse beurs dook dinsdag verder in het rood, met een AEX die aan het eind van de ochtend 0,2 procent lager stond op 451,92 punten, vanwege de lagere olieprijs en een onder druk staande bankensector.

"De olieprijs sloot gister behoorlijk lager, en trekt dit vandaag door", zei Tycho Schaaf, beleggingsspecialist bij Lynx. Aan olie gerelateerde aandelen staan hierdoor aanzienlijk lager.

"Er is ook een ander punt van onzekerheid opkomen in de bankensector, met een winstwaarschuwing van Commerzbank, wat negatief is voor het sentiment van de Europese banken. Deutsche Bank noteerde aanzienlijk lager, maar voornamelijk had de winstwaarschuwing zijn weerslag op de zwakste in Europa, de Italiaanse banken", zei Schaaf.

Ook wees Schaaf erop dat de beurzen behoorlijk opgelopen zijn de afgelopen maand. "Nu lijkt er een klein beetje verkoopdruk te komen."

"Daarnaast wordt het een spannende week, met cijfers Apple vanavond, donderdag Shell, en het besluit van de Federal Reserve woensdag."

De Amsterdamse beurs is maandag verdeeld gesloten, onder druk van een lager Wall Street in reactie op de dalende olieprijs.

Dinsdag aan het eind van de ochtend noteerden de Midkap en de Smallcap respectievelijk 0,1 procent hoger en 0,2 procent lager.

Olie breidde het verlies dinsdag verder uit. September-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 1,0 procent op 42,71 dollar, terwijl futures op een vat Brent 0,6 procent op 44,44 dollar prijsgaven.

Ook Europese aandelenmarkten noteerden in negatief terrein.

De euro werd 0,2 procent hoger verhandeld op 1,1010 dollar.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag in Europa een nieuwsluwe dag. In de Verenigde Staten staan een aantal publicaties ingeroosterd, waaronder de S&P Case-Shiller huizenprijzenindex en het consumentenvertrouwen.

Dinsdag start de Federal Open Market Committee met de tweedaagse beleidsvergadering, resulterend in het rentebesluit van de Fed woensdagavond. Marktvolgers rekenen erop dat de centrale bank de rente stabiel houdt en mogelijk zal afzien van het afgeven van signalen dat de centrale bank van plan is de rente in september te verhogen, vanwege de aanhoudende onzekerheid over de economische vooruitzichten.

Wall Street is maandag lager gesloten, waarbij de markt een pas op de plaats maakte in aanloop naar het Fed-rentebesluit komende woensdag.

De Dow Jones Industrial Average sloot 0,4 procent lager, de S&P 500 verloor 0,3 procent en de Nasdaq daalde 0,1 procent.

Stijgers & Dalers
Elf van de 25 fondsen stonden in positief terrein, met Galapagos, als koploper, 3,0 procent hoger.

Randstad was grootste daler met een verlies van 5,3 procent. Het bedrijf uit Diemen heeft de omzet in juni van dit jaar met 2 procent zien oplopen bij een autonome groei van 3,1 procent over het hele tweede kwartaal, bleek uit de resultaten van het concern. Diverse analistencommentaren op de cijfers zorgden voor het neerwaartse sentiment, waarbij sommige analisten in rapporten onderstreepten dat de uitzendprestaties in Amerika wat onder druk staan.

Philips won 0,4 procent. JPMorgan Cazenove heeft dinsdag het koersdoel verhoogd van 25,00 naar 30,00 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. De onderneming wordt volgens JPMorgan gesteund door onder meer gunstigere wisselkoerseffecten, het op stoom komen van de fabriek in het Amerikaanse Cleveland en toenemende kostenbesparingen. "De doelstelling is ambitieus, maar niet onmogelijk", aldus de zakenbank.

In de Midkap was TomTom de grootste stijger met een winst van 5 procent, gevolgd door Refresco, dat 4,3 procent hoger noteerde.

UBS heeft het advies op TomTom dinsdag verhoogd van Neutraal naar Kopen bij een ongewijzigd koersdoel van 8,50 euro.

Refresco steeg dinsdagochtend nagenoeg 5 procent, na beleggers verrast te hebben met de grootste overname na de beursgang door uit te breiden naar de Verenigde Staten, en het aandeel van de productie van A-merken op te schroeven. Dit meldde CEO Hans Roelofs van de Europese producent en bottelaar van fris- en vruchtendranken dinsdag. e overname van het privaat gehouden Whitlock Packaging voor 117 miljoen euro, of 129 miljoen dollar, van Jerry Whitlock voegt 900 miljoen liter toe aan het volume van Refresco van 6 miljard liter. Het volume bij de co-packing activiteiten gaat hiermee een groter deel van het totaal uitmaken, en stijgt van 25 procent naar 34 procent van het totaal.

NIBC Markets heeft dinsdag het advies op Refresco verhoogd van Neutraal naar Accumuleren.

GrandVision stond onder druk en verloor 0,6 procent. Analist Corné van Zeijl van Actiam wees op de winstwaarschuwing van de Italiaanse concurrent Luxoticca.

Voedingsbedrijf Wessanen zag zijn omzet in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 8,5 procent stijgen naar 142,7 miljoen euro. De nettowinst steeg van 3,5 miljoen naar 7,2 miljoen euro. Analisten hadden gemiddeld gerekend op een kwartaalomzet van 143,1 miljoen euro en een nettowinst van 5,2 miljoen euro. Het aandeel Wessanen verloor 0,5 procent.

Hekkensluiter was Fugro met een verlies van 1,2 procent. KBC Securities heeft dinsdag het koersdoel voor Fugro verlaagd van 20,00 naar 17,00 euro, maar handhaafde in aanloop naar de halfjaarcijfers het Houden advies op de bodemonderzoeker.

Onder de kleine fondsen was Van Lanschot grootste stijger met een winst van 1,6 procent, terwijl Brill hekkensluiter was met een verlies van 2,6 procent.

NIBC heeft dinsdag het advies voor ICT Group verlaagd van Kopen naar Accumuleren, maar verhoogde wel het koersdoel van 9,00 naar 11,50 euro. ICT Group steeg 0,9 procent.

Volgens analist Johan van den Hooven profiteert ICT van betere marktomstandigheden en de overname van Nozhup. Deze acquisitie zal volgens de marktvorser 9,5 miljoen euro aan de omzet van ICT toevoegen tot 92 miljoen euro. De analist meent dat ook de marge van ICT "sterk verbetert", en dat het einde hiervan nog niet in zicht is. Van de 9,9 procent marge in 2015 denkt Van den Hooven dat deze in 2018 kan oplopen richting 12,0 procent.

Leren beleggen

Live koersen