Redactie ABM Financial News - Woensdag 6 juli 2016, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs noteerde woensdag lager in de ochtendhandel, met de AEX op een verlies van 1,3 procent op 425,03 punten en een min van 1,4 procent op 584,32 punten voor de AMX.

Het negatieve sentiment op de Amsterdamse beurs kwam tot stand na een lager slot van Wall Street op dinsdag en een overwegend negatieve stemming op Aziatische aandelenmarkten vanochtend. De Japanse Nikkei index daalde 2,1 procent, terwijl de beurs in Hong Kong 1,5 procent prijsgaf.

"Wat we vandaag zien is toch weer de aanhoudende druk die gisteren ontstond, waardoor in feite het negatieve sentiment toch aanhoudt. Dat heeft alles te maken met het algemeen besef dat de Brexit toch slechter kan zijn op Europees niveau dan aanvankelijk gedacht", zei marktanalist Ron van der Does van IG Nederland.

Berichtgeving in de afgelopen handelssessies dat grote vermogensbeheerders de investeringen in hun vastgoedfondsen terugschroefden, terwijl hun klanten geld terugtrokken, bracht de vrees voor de gevolgen van een Brexit terug naar de voorgrond.

"Op een gegeven moment wordt het een sneeuwbaleffect. Je ziet nu steeds meer en meer duidelijke signalen komen, dat een Brexit economisch gezien zware druk gaat leggen", zei de martkanalist, toevoegend dat "George Osborne [de Britse minister van Financiën] gaat niet voor niets de belasting voor bedrijven verlagen". Met de maatregelen schaart de minister het Verenigd Koninkrijk tot de landen die de laagste vennootschapsbelasting hebben, beweerde Van der Does.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1077. Het muntpaar noteerde dinsdagavond bij het slot van Wall Street nog op 1,1071.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent lager op 46,31 dollar en een september-future Brent werd 0,8 procent minder waard op 47,58 dollar.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de fabrieksorders in Europa's grootste economie stabiel zijn gebleven. De meeste aandacht zal evenwel uitgaan naar de notulen van de meest recente vergadering van de Federal Reserve woensdagavond, op vrijdag gevolgd door het Amerikaanse banenrapport.

Fed-prominent William Dudley zei dinsdagavond dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie momenteel onzeker zijn, met name na de keuze van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten.

Stijgers en dalers
In de hoofdindex wist van de 25 fondsen alleen Ahold in positief terrein uit te komen met een winst van 1,0 procent. Analisten kwamen met rapporten over zowel Ahold als de Belgische sectorgenoot Delhaize, die als positief kunnen worden beschouwd voor het supermarktconcern. Zo stelden analisten van Barclays dat er voldoende aanjagers voor Ahold in de tweede jaarhelft in het verschiet liggen.

Financials stonden opnieuw onder druk. "De Italiaanse banken trekken de financiële sector omlaag", zei Van der Does. Aegon was grootste daler met een verlies van 4,2 procent. ING Groep stond 2,4 procent af en ABN AMRO verloor 1,6 pocent.

Vanochtend werd bekend dat Dong Energy voor de kust van Zeeland een windmolenpark gaat aanleggen, hetgeen betekende dat Royal Dutch Shell de opdracht misloopt. Royal Dutch Shell verloor 1,1 procent.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Wolters Kluwer van 31,00 naar 32,00 euro met een ongewijzigd Verkopen advies. Volgens de analisten ging het tweede kwartaal gepaard met een "meer bescheiden" groei, een moeilijkere vergelijkingsbasis en minder rugwind dan de eerste drie maanden van dit jaar en heel 2015. Wolters Kluwer noteerde 0,6 procent lager.

Unibail-Rodamco stond 2,3 procent af in verband met het negatieve sentiment in de vastgoedsector gerelateerd aan de Brexit. Wereldhave noteerde 1,5 procent lager.

In de Midkap was Vastned de grootste stijger met een winst van 0,9 procent. ING zette het aandeel op de kooplijst, na een eerder Houden advies. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 38,10 naar 41,00 euro. Eurocommercial Properties was één van de andere grote stijgers in de Midkap met een bescheiden winst van 0,5 procent.

Grootste daler was Air France-KLM, dat 5,3 procent verloor. TomTom kelderde 4,1 procent na een koersdoelverlaging van Barclays. De analisten voorzien een outlookverlaging door het navigatiebedrijf bij de halfjaarcijfers.

Onder de kleinere aandelen was Probiodrug de grootste stijger met 2,8 procent, en Fagron en Holland Colours de grootste daler met een verlies van 3,2 procent.

Het lokaal genoteerde Philips Lighting steeg 1,2 procent. Citi Research startte met het volgen van Philips Lighting met een Neutraal advies en een koersdoel van 22,00 euro. Analist Martin Wilkie merkte op dat het tempo van de krimp in de markt voor traditionele lampen het meest op de voorgrond treedt, maar dat de waardering van het aandeel gevoeliger is voor de ommekeer in de slecht presterende Noord-Amerikaanse markt voor lichtarmaturen en de margedoelstellingen in de snelgroeiende markt voor LED-verlichting. Goldman Sachs begon met het volgen van Philips Lighting met een koopadvies en een koersdoel van 29,00 euro.

Leren beleggen

Live koersen