Redactie ABM Financial News - Dinsdag 5 juli 2016, 11:59 uur

De Amsterdamse beurs noteerde dinsdag lager nadat de AEX ook al lager opende. De index moet het doen zonder het slot van Wall Street waar maandag geen handel plaatsvond in verband met Independence Day. De AEX noteerde dinsdag 1,1 procent lager op 430,53 punten, terwijl de Midkap 1,8 procent inleverde op 596,5 punten.

Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer schrijft de daling toe aan de onzekerheden die voortkomen uit de Brexit en de situatie waarin Italiaanse banken verkeren.

Macro-economische data betroffen een reeks inkoopmanagersindices voor dienstensectoren in Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland en de eurozone als geheel. De index van Italië liet in juni een terugkeer naar groei zien, Spanje bleef in de dienstensector aansterken, Frankrijk liet een daling zien, voor Duitsland was er sprake van minder groei en de eurozone vertraagde. De Britse index liet eveneens een daling zien.

Vanochtend komen uit het eurogebied nog de detailhandelsverkopen over mei.

In de VS kan de markt dinsdag aan de slag met de inkoopmanagersindex van New York van juni en de fabrieksorders over mei. Die dalen naar verwachting met 0,8 procent.

Het muntpaar euro/dollar werd 0,1 procent lager verhandeld op 1,1152. Olie werd iets duurder. Een vat West Texas Intermediate noteerde dinsdag 2,7 procent lager op 47,66 dollar. Een vat Brent werd 2,2 procent goedkoper en kostte 48,99 dollar.

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter noteerde alleen ABN AMRO in het groen.

ABN AMRO en ING Groep volgen het advies van de derivatencommissie en gaan alle mkb-klanten met derivaten compenseren. Dit maakten de twee banken dinsdag voorbeurs bekend. ABN AMRO noteerde 0,4 procent hoger, ING procent 1,5 procent lager.

Randstad kreeg een adviesverhoging van Morgan Stanley. Het advies voor Randstad werd verhoogd van Onderwogen naar Gelijkgewogen, maar het koersdoel werd neerwaarts bijgesteld van 49,00 naar 38,10 euro. Randstad verloor 2,3 procent.

ASML noteerde 1 procent lager. Het bedrijf maakte dinsdagavond bekend twee obligaties succesvol te hebben geplaatst met een totale waarde van 1,5 miljard euro.

In de Midkap noteerden alle fondsen in het rood. Fugro was de grootste daler met een verlies van 4,2 procent. NIBC heeft dinsdag het koersdoel voor Fugro verlaagd van 24,00 naar 22,00 euro met een ongewijzigd Kopen advies. Als gevolg van het uitblijven van substantiële orders voor de divisies Subsea en Seabed zag analist Martijn den Drijver zich genoodzaakt de winstvooruitzichten en het koersdoel neerwaarts aan te passen.

JPMorgan Cazenove heeft dinsdag het koersdoel voor Refresco Group verlaagd van 16,50 naar 15,50 euro met een ongewijzigd Overwogen advies. Het aandeel Refresco zakte 1,2 procent.

TomTom gaat de Russische hoofdstad Moskou helpen bij de verbetering van zijn verkeerssituatie. Financiële details ontbreken. Het aandeel noteerde dinsdag 3,2 procent lager.

Onder de lokale fondsen sloot Heijmans een contract met de Provincie Noord-Holland voor de verbetering van de weg N205 bij Hoofddorp, waarmee een bedrag van circa 3,5 miljoen euro gemoeid. Het aandeel Heijmans noteerde dinsdag procent 1,6 lager.

De handel in het aandeel Fagron is dinsdag opgeschort op last van de FSMA. Dit gebeurde in afwachting van een persbericht van de farmaceutische bereider. Voorbeurs meldde Fagron al dat voor bijna 95 procent in ingeschreven op de 17,1 miljoen nieuwe aandelen die het fonds zal uitgeven. Dit vertegenwoordigt een waarde van ruim 88 miljoen euro. Het aandeel is stilgelegd op 7,75 euro.

Curetis heeft Christopher Bernard benoemd tot president en bestuursvoorzitter van het Noord-Amerikaanse dochterbedrijf Curetis USA. Het aandeel noteerde 1,2 procent hoger.

Leren beleggen

Live koersen