Redactie ABM Financial News - Vrijdag 1 juli 2016, 11:50 uur

De Amsterdamse beurs cirkelt gedurende vrijdagochtend rondom de slotnotering van donderdag. De AEX noteerde richting het eind van de ochtend 0,1 procent hoge op 436,16 punten. De AMX daalde 0,3 procent op 606,70 punten.

Het sentiment omschreef vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf op de eerste handelsdag van de maand en het nieuwe kwartaal als afwachtend.

De macro-economische agenda bevatte vrijdagochtend vooral inkoopmanagersindexen. Over het algemeen was het beeld positief. De Italiaanse industrie is in juni in een hoger tempo gegroeid, en dit gold ook voor Spanje. Ook de bedrijvigheid in de Duitse industrie is in juni in een hoger tempo gestegen, net als de industriële bedrijvigheid van de eurozone. Frankrijk was de uitzondering. Daar kromp de industrie opnieuw. In het Verenigd Koninkrijk groeide de industrie, maar de survey van Markit werd wel uitgevoerd voor het Brexit-referendum.

De werkloosheid in de eurozone is in mei licht gedaald.

Een vat West Texas Intermediate noteerde vrijdag vlak op 48,32 Amerikaanse dollar. Een vat Brent kostte noteerde eveneens vlak op 49,71 Amerikaanse dollar. De Amerikaanse futures duidden vrijdag op een lagere opening van Wall Street. Een euro kostte vrijdag 1,1104 Amerikaanse dollar.

Stijgers en dalers
BlackRock meldde vrijdag een kapitaalbelang van 4,99 procent met een stemrecht van 5,57 procent in ING. Op 27 mei dit jaar meldde BlackRock nog een kapitaalbelang van 5,02 procent met een stemrecht van 5,63 procent. Het aandeel ING noteerde 1,1 procent lager.

ABN AMRO roept een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen op vrijdag 12 augustus, waarbij aandeelhouders mogen beslissen over de voordacht van Jurgen Stegmann als lid van de raad van commissarissen. ABN AMRO daalde vanochtend 1,2 procent.

BlackRock meldde vrijdag een kleiner stemrecht in Randstad. BlackRock meldde een stemrecht van 2,99 procent, bij een ongewijzigd kapitaalbelang van 1,98 procent. Op 24 juni dit jaar meldde BlackRock nog een stemrecht van 3,01 procent. Randstad verloor 1,7 procent.

De operationele marges van Heineken zullen in 2016 lager uitvallen dan verwacht, mede vanwege een waardedaling van de Mexicaanse peso en zwakke trends in Afrika. Dit stelde analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux vrijdag in een rapport. Heineken steeg 1,1 procent.

Gemalto steeg 0,9 procent. Volgens de Franse krant Les Echos staat Gemalto samen met Oberthur Technologies en drie private equity-partijen op een short list van Safran om de beveilingstal Morpho over te nemen. Gemalto zal tenminste 2 miljard euro kwijt zijn voor de overname, stelde analist Richard-Maxime Beaudoux van Bryan Garnier vrijdag.

Unilever Nederland heeft Nebahat Albayrak per 1 juli benoemd tot lid van de raad van commissarissen. Dit meldde de Nederlandse tak van het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern vrijdag. Unilever won 1,1 procent.

Midkapper IMCD neemt Mutchler en Muchler Puerto Rico geheel over, goed voor een omzet van 28 miljoen dollar in 2015. ING is goed te spreken over deze kleine acquisitie. Het aandeel daalde vrijdag aan het eind van de ochtend 0,7 procent. Air France-KLM en GrandVision voerde de AMX aan met winsten van respectievelijk 1,5 en 1,7 procent.

Onder de kleinere aandelen kwam Hunter Douglas ook met klein nieuws: het heeft de overname van de Levolor en Kirsch activiteiten en merknamen van Newell Rubbermaid afgerond tegen de eerder bekendgemaakte voorwaarde. De koers van het aandeel daalde 0,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen