Redactie ABM Financial News - Vrijdag 15 juli 2016, 19:27 uur

De vooruitzichten voor Aperam lijken te verbeteren, onder meer dankzij de steun van importheffingen om staaldumping door China tegen te gaan, maar ook de sterke positie van de fabrikant van roestvast staal in Brazilië gaat volgens analisten zijn vruchten afwerpen.

Deze week werd in de Chinese hoofdstad een bilaterale top gehouden tussen de Europese Unie en China. Eén van de vele onderwerpen die daar aan de orde kwam, is de jarenlange vete over de export van Chinees staal. China heeft veel staalfabrieken die meer staal produceren dan in eigen land wordt gebruikt. Wat overblijft wordt vervolgens in de rest van de wereld, waaronder Europa, gedumpt tegen lage prijzen.

Voorzitter Donald Tusk van de Europese Unie zei dat de overcapaciteit in China twee keer zo groot is als de gehele staalproductie van Europa.

Antidumping maatregelen
De invoer van goedkoop Chinees staal zet de marges van Europese staalbedrijven, zoals Aperam, maar ook het voormalige moederbedrijf ArcelorMittal, flink onder druk. Deze bedrijven willen dan ook bescherming van Brussel, bijvoorbeeld in de vorm van van invoerheffingen om de import vanuit China aan banden te leggen.

De Europese brancheorganisatie Eurofer zei vrijdag dat Europa te weinig doet om zijn staalsector te beschermen in vergelijking tot andere landen. De belangenbehartiger uit Brussel wees daarbij niet alleen met de vinger naar de groeiende import uit China, maar merkte op dat landen als Japan, Zuid-Korea, Iran, Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne zich ook steeds meer op de Europese staalmarkt begeven.

Amerika grijpt in

Amerika kondigde deze week aan flinke maatregelen te zullen treffen om de import van roestvast staal uit China af te remmen. Dit zou tot hogere prijzen kunnen leiden in de Verenigde Staten. Dit is goed nieuws voor Amerikaanse staalfabrikanten en ook voor Europese sectorgenoten die staal verkopen in Amerika.

De Europese marktleider in roestvast staal Outokumpu zal hier het meest van profiteren, omdat de Finnen groter in Amerika zijn dan Aperam. Outokumpu verscheept dik een kwart van zijn staal naar de VS, terwijl dat voor Aperam slechts zo'n 5 procent is. Aperam is na Outokumpu de grootste staalproducent in Europa. Acerinox, de nummer drie, verscheept krap de helft van zijn productie naar Amerika.

Braziliaanse troefkaart
Maar Aperam heeft een troef in handen die Outokumpu en Acerinox niet hebben. De onderneming uit Luxemburg is namelijk actief in Brazilië en heeft daar volgens een rapport van de Duitse zakenbank Berenberg maar liefst een marktaandeel van 90 procent. Momenteel wordt het Zuid-Amerikaanse land weliswaar getroffen door een recessie, waar ook Aperam door wordt geraakt, maar als de economie gaat herstellen, profiteert de staalproducent ook mee.

Berenberg begon deze week met het volgen van Aperam en de analisten waren dusdanig positief over de vooruitzichten dat een koopadvies in hun ogen gerechtvaardigd is. Hoewel sectorgenoten van Aperam, met name Outokumpu, volgens de analisten een hogere operationele hefboom bieden in het licht van een aantrekkende wereldeconomie, ligt het opwaartse potentieel van de fabrikant van roestvast staal met name bij de Braziliaanse activiteiten.

Aperam was in de afgelopen week de grootste stijger in de Midkap met een winst van 12,4 procent.

Leren beleggen

Live koersen