Redactie ABM Financial News - Maandag 25 juli 2016, 16:19 uur

Arcadis heeft over het afgelopen tweede kwartaal een vrijwel stabiel bedrijfsresultaat behaald op een lagere omzet. Dit blijkt uit de taxaties van twee door ABM Financial News geraadpleegde analisten.

Volgens het gemiddelde van de taxaties van KBC Securities en ABN AMRO kwam het operationele bedrijfsresultaat (EBITA) van Arcadis uit op 54,2 miljoen euro. Een jaar terug was dit 53,9 miljoen euro. KBC Securities gaat uit van een stijging tot 56,3 miljoen euro en ABN AMRO van een daling tot 52,0 miljoen euro.

Wat betreft de netto-omzet ligt volgens ABN AMRO de consensus op 620 miljoen euro, hoewel de bank hier zelf flink onder zit. Vorig jaar lag de omzet op 661 miljoen euro.

Het internationale advies- en ingenieursbureau is het jaar moeizaam begonnen. Dit was vooral het gevolg van tegenvallende prestaties in de opkomende markten, met name in Brazilië, en de Verenigde Staten. Hierdoor daalde het operationele bedrijfsresultaat met 19 procent en zakte de operationele EBITA-marge van 9,6 naar 8,1 procent.

Wel positief was dat Arcadis een groei van het orderboek meldde.

Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities kijkt met name uit naar de ontwikkelingen in Amerika. De marktvorser merkte op dat Arcadis met de publicatie over het eerste kwartaal zei dat de Amerikaanse milieumarkten "zeer competitief bleven met prijzendruk|. Maar het advies- en ingenieursbedrijf zei ook dat een nieuw product één van de veroorzakers was van de ordergroei, stelde Verbiesen.

Arcadis gaf eerder een outlook voor 2016 af van een verbetering van het bedrijfsresultaat, terwijl de onderneming daarbij sterke kasstromen wil genereren.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel Arcadis maandag 0,6 procent hoger op 13,82 euro. Woensdag 27 juli voorbeurs publiceert het fonds de kwartaalcijfers.

Leren beleggen

Live koersen