Redactie ABM Financial News - Dinsdag 12 juli 2016, 18:02 uur

De Bank of England heeft geen reden om te wachten met een renteverlaging en kan er maar beter vaart mee maken, aangezien het Brexit-referendum door monetaire beleidsmakers al is beoordeeld als zware economische schok. Dit schreven analisten van Bank of America Merrill Lynch dinsdag in een rapport.

Met het veelgehoorde argument dat gouverneur Mark Carney mogelijk zijn "kruit droog wil houden" kunnen de Amerikaanse analisten niet zo veel. Volgens de zakenbank moet de centrale bank de rente sowieso verlagen, al is het maar voor de zekerheid. Mochten maatregelen niet nodig blijken, dan kan de rente volgens de analisten altijd weer worden verhoogd. Een te voorzichtige aanpak kan evenwel moeilijk worden goedgemaakt, zo bewees de Europese Centrale Bank volgens de analisten. "Als je een waterval ziet aankomen, kun je beter meteen gaan peddelen voor het geval het een grote is. Als je eenmaal bij de rand komt, ben je misschien te laat."

Bank of America Merrill Lynch rekent op een verlaging van de rente met 40 basispunten, hoewel er volgens de analisten ook een gerede kans bestaat dat het bij "slechts" 25 basispunten blijft. Voorzitter Mark Carney van de Bank of England toonde zich volgens de analisten namelijk bezorgd dat de rente niet te laag wordt, omdat dat averechts zou kunnen uitwerken. "Maar het valt moeilijk te zeggen hoe laag 'te laag' is", oordeelden de analisten.

De Bank of England zal naar verwachting de renteverlagingen in één keer doorvoeren en in augustus verder gaan met een uitbreiding van de kwantitatieve verruiming, door voor 50 miljard Britse pond extra aan obligaties op te kopen. Het obligatie-opkoopprogramma ter waarde van 375 miljard Britse pond werd voor het laatst in 2012 gewijzigd.

Ook zou het 'funding for lending'-instrument, om de kredietverlening te stimuleren, kunnen worden opgevoerd.

De analisten van de Amerikaanse zakenbank toonden zich onverminderd somber over de vooruitzichten voor de Britse economische groei na de keuze van de bevolking om de Europese Unie te verlaten en adviseren om aandelen te verkopen op enig moment nadat de koers is opgeveerd.

Een renteverlaging door de Bank of England donderdag zou de eerste rentestap betekenen van de Britse centrale bank in meer dan zeven jaar. De centrale bank hanteert sinds maart 2009 een zeer laag renteniveau van 0,5 procent.

De koers van het Britse pond daalde na de keuze voor een Brexit met meer dan 10 procent ten opzichte van de dollar en de euro, mogelijk mede omdat beleggers anticipeerden op een naderende renteverlaging. Ook de rendementen op Britse staatsleningen zakten naar nieuwe dieptepunten. Hoewel de internationale FTSE 100-aandelenindex snel herstelde, zakte de index met binnenlandse fondsen wel enkele procenten.

Het rentebesluit van de Bank of England wordt donderdag om 13.00 uur verwacht.

Leren beleggen

Live koersen