Redactie ABM Financial News - Dinsdag 19 juli 2016, 18:09 uur

ASML heeft in het tweede kwartaal van 2016 conform de eigen verwachting beduidend meer omzet geboekt. Dit voorzien analisten in aanloop naar de kwartaalcijfers van de toeleverancier van de halfgeleidersector uit Veldhoven.

Bij de cijfers over het eerste kwartaal liet ASML weten voor het tweede kwartaal te mikken op een "substantieel" hogere omzet van ongeveer 1,7 miljard euro, vanwege het op stoom komen van 10 nanometer. In het eerste kwartaal boekten de Veldhovenaren nog een omzet van 1.333 miljoen euro. De brutomarge zal circa 42 procent bedragen, tegenover 42,6 procent in het eerste kwartaal.

Dit jaar wil de toeleverancier met de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet (EUV) een productiesnelheid van 1.500 wafers bereiken, nadat de toeleverancier eind 2015 al een snelheid van 1.250 wafers realiseerde en dit in het eerste kwartaal wist te verhogen naar 1.350 wafers. Recent zou zelfs al bijna de 1.500 wafers zijn aangetikt.

De meeste analisten hebben wel vertrouwen in de kunde van ASML om EUV tot een succes te maken.

In juni kondigde ASML de overname van Hermes Microvision uit Taiwan aan voor omgerekend circa 2,75 miljard euro. Analisten lieten zich overwegend positief uit over de overname. Net als Cymer werd ook HMI volgens de marktvorsers aangekocht om de ontwikkeling van EUV te versnellen.

ASML wil uiterlijk in 2020 een jaaromzet van 10 miljard euro realiseren, maar de top van de Veldhovense onderneming gelooft dat deze omzetdoelstelling evenwel eerder gerealiseerd kan worden.

ASML maakt de cijfers woensdag 20 juli voorbeurs bekend. Dinsdagmiddag handelde het fonds op een rood Damrak 0,8 procent hoger op 93,70 euro.

Leren beleggen

Live koersen