Redactie ABM Financial News - Vrijdag 1 juli 2016, 13:18 uur

Indien het voorgenomen overnamebod door ArcelorMittal op de Italiaanse staalfabriek Ilva slaagt, dan profiteert hier niet alleen de staalfabrikant van door marktaandeel te winnen, maar ook de Europese staalsector als geheel omdat consolidatie plaatsvindt. Dit schreven analisten van Morgan Stanley in een rapport.

ArcelorMittal heeft samen met het Italiaanse Marcegaglia een bod uitgebracht op Ilva, zonder een overnamebedrag te vermelden. De analisten van de Amerikaanse zakenbank merken op dat dit de eerste stap is in een langdurig proces. Een definitieve beslissing door de Italiaanse overheid, eigenaar van de staalfabriek, wordt aan het einde van het derde kwartaal dit jaar verwacht.

Indien ArcelorMittal succesvol is met zijn overnamepoging, dan zou het concern volgens de marktvorsers zijn marktaandeel in de Europese markt voor carbonstaal kunnen verhogen naar 29 procent. De Europese staalsector als geheel zou hiervan profiteren omdat er consolidatie plaatsvindt.

Morgan Stanley is ook van mening dat het verstandig is van ArcelorMittal om samen met Marcegaglia een bod uit te brengen, omdat hiermee het financiële risico van de mogelijke deal wordt verminderd. De analisten wezen erop dat er nog geen verdeling is bekendgemaakt, maar mediaberichten repten van een belang van 85 procent voor ArcelorMittal en 15 procent voor Marcegaglia.

Het advies van Morgan Stanley blijft Overwogen met een koersdoel van 5,80 euro.

Op een vlak Damrak noteerde het aandeel ArcelorMittal vrijdagmiddag 2,4 procent hoger op 4,19 euro.

Leren beleggen

Live koersen