Redactie ABM Financial News - Dinsdag 26 juli 2016, 16:17 uur

Apple heeft ook in het tweede kwartaal de verkoop van iPhones zien teruglopen. Dit verwachten analisten geraadpleegd door FactSet in aanloop naar de kwartaalcijfers die dinsdagavond nabeurs door de techgigant uit Cupertino bekend worden gemaakt.

In het eerste kwartaal maakte Apple voor het eerst in geschiedenis van de iPhone een verkoopdaling op jaarbasis bekend, van 16 procent. Daar staat volgens de marktvorsers tegenover dat groei bij software en diensten de terugval bij de iPhone, nog altijd de cash cow van de onderneming, in het afgelopen kwartaal mogelijk heeft weten op te vangen.

Analisten geraadpleegd door FactSet verwachten gemiddeld dat Apple in het tweede kwartaal een winst per aandeel behaalde van 1,40 dollar, tegenover 1,85 dollar een jaar eerder. De omzet zal volgens analisten terug zijn gelopen van 49,6 miljard naar 42,2 miljard dollar bij een verkoop van circa 40 miljoen iPhones. In het tweede kwartaal van 2015 wist Apple nog 48 miljoen iPhones te slijten.

Apple Watch nog niet the next big thing
Apple verliest marktaandeel aan concurrent Samsung met de verkoop van smartwatches. Dit bleek afgelopen week in ieder geval uit cijfers van International Data Corporation.

In het tweede kwartaal viel het aantal afgeleverde horloges door Apple met 55 procent op jaarbasis terug van 3,6 miljoen naar 1,6 miljoen. Volgens IDC betekende dit een terugval van het marktaandeel van 72 naar 47 procent. Analist Roger Kay van Technologies Associates nuanceerde de terugval door er op te wijzen dat Apple vorig jaar de Apple Watch lanceerde, wat voor een verkoopgolf zorgde.

"Het is een moeilijke vergelijking, want in het begin was er feitelijk een overvloed aan enthousiasme", aldus Kay, die dan ook meent dat de cijfers van IDC niet betekenen dat de markt voor smartwatches niet groeit of dat Apple de strijd al heeft verloren.

Een punt van hoop voor beleggers is de introductie van de Apple Watch 2 in vermoedelijk september. Mogelijk weet Apple hiermee nieuwe kopers voor een smartwatch aan zich te binden.

Onderzoeker Ramon Lamas van IDC denkt dat consumenten wachten op "the next big thing" alvorens zich een smartwatch aan te schaffen.

In september zal Apple vermoedelijk ook de nieuwe iPhone 7 presenteren. Of dit de verkoop een 'boost' zal geven, hangt volgens analisten vooral af van het aantal innovaties die de nieuwe smartphone zal bevatten.

Het aandeel Apple heeft dit jaar ruim 7 procent prijsgegeven, terwijl de Dow Jones op recordhoogte noteert.

Het aandeel Apple sloot maandag 0,8 procent op 97,34 dollar. De openingsindicatie is licht negatief.

Leren beleggen

Live koersen