Redactie ABM Financial News - Dinsdag 21 juni 2016, 16:28 uur

Een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is een significant risico voor de Amerikaanse economie en de stabiliteit van de mondiale financiële markt. Dit zei voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve dinsdag in een verklaring voor de bankencommissie van de Senaat, nadat de centraal bankier bij het laatste rentebesluit van medio juni ook al voor een Brits vertrek uit de EU waarschuwde.


"Britse steun voor een vertrek uit de Europese Unie zou significante economische gevolgen hebben", zei Yellen. De markt is volatiel en "de honger naar risico kan plotsklaps veranderen", gezien de wereldwijde trage economische groei, lage inflatie en het al zeer stimulerende monetaire beleid in veel landen, aldus de centraal bankier.

Een aantal externe factoren, waaronder een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, leveren volgens Yellen risico's op voor de de financiële stabiliteit.

Vorige week besloot de Amerikaanse centrale bank om het belangrijkste rentetarief te handhaven. De centrale bank gaf wel aan dat toekomstige renteverhogingen waarschijnlijk in een lager tempo zullen worden doorgevoerd dan eerder werd gedacht.

Yellen herhaalde voor de Senaat dat een zorgvuldige overweging een renteverhoging dient te begeleiden.

"Onze voorzichtige aanpak blijft passend", zei de centraal bankier daarover, wijzend op de verdeelde data over de arbeidsmarkt en de economische groei die dit jaar vooralsnog werd gerealiseerd.

Daarnaast zei de centrale bankier dat de Fed er alle vertrouwen in heeft dat de economische tegenwind "na verloop van tijd langzaam zal gaan liggen".

De Fed is van mening dat tekenen van zwakte op de arbeidsmarkt "van voorbijgaande aard" zijn.

"De laatste data over de arbeidsmarkt en de zwakke investeringen illustreren een neerwaarts risico, waardoor de binnenlandse vraag zou kunnen haperen", aldus Yellen.

De centraal bankier merkte tevens op dat een aantal prominente economen vrezen dat de zwakke productiviteitsgroei zal aanhouden, wat de groei van de Amerikaanse economie zal drukken.

Een ander risico is volgens Yellen dat China "aanzienlijke uitdagingen" te overwinnen heeft.

Wall Street opende hoger, maar koerste daarna lager. Inmiddels staan er weer kleine winsten op de borden. De dollar wint ten opzichte van de euro licht.

Leren beleggen

Live koersen