Redactie ABM Financial News - Dinsdag 7 juni 2016, 18:14 uur

De voorziening die verzekeraar ASR in zijn boeken heeft staan voor mogelijke verdere woekerpolisclaims is erg laag, ten opzichte van het aantal nog openstaande polissen. Dit stelde analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Volgens de analist is het risico van woekerpolisclaims daarmee nog niet geheel van de baan voor de verzekeraar, die vrijdag naar de beurs gaat.

ASR heeft in totaal 1,1 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht, met namen als Waerdye en ABC Spaarplan, en heeft daarvoor in 2012 een voorziening genomen voor 1,05 miljard euro. Inmiddels zijn er volgens ASR nog zo'n 260.000 actieve beleggingspolissen waarmee nog geen schikking of overeenkomst is getroffen.

Afgezet tegen dat aantal onafgehandelde gevallen vindt de marktvorser het resterende bedrag van de voorziening van 160 miljoen euro voor de compensatieregeling van 2012, zoals vermeld in de prospectus, "erg laag".

Vorige week kondigde de Vereniging Woekerpolis aan dat het ASR vlak voor zijn beursgang heeft gedagvaard voor zijn rol in de woekerpolisaffaire, in een collectieve procedure.

Volgens de claimclub hield ASR kosten in die niet waren afgesproken met de klant, en werden eindkapitalen voorgespiegeld die structureel zo'n 10 procent te hoog waren. De vereniging raamt de gemiddelde schade per polis op 4.500 euro. Eerder werden al massaclaimzaken gestart tegen Nationale-Nederlanden, Aegon en Reaal.

ASR stelde in een reactie dat de claim onvoldoende gronden heeft en kondigde aan zich te zullen verweren. De potentiële claims zijn geen nieuws en hebben dus geen invloed op de beursgang, stelde de verzekeraar.

De verzekeraar waarschuwt in zijn prospectus overigens dat er naast de lopende 260.000 woekerpolissen waarop nog premie wordt betaald, er grote aantallen verzekerings- en beleggingsproducten zijn verkocht die overeenkomsten vertonen met de gewraakte woekerpolissen, zodat meer negatieve publiciteit niet kan worden uitgesloten.

Van Beek erkende dat ASR een stevige financiële positie heeft met een eigen vermogen van 4,2 miljard euro en een solvabiliteitsratio van 185 procent. Hij noemde het aandeel interessant bij de aangekondigde koers van 18 tot 22 euro, ondanks de kans op meer woekerpolisclaims en andere risico's voor de Nederlandse verzekeringsbranche.

De inschrijving op het aandeel ASR eindigt woensdag om 17.30 uur. Inclusief de overtoewijzingsoptie brengt het staatsdeelnemingenfonds NLFI maximaal 60 miljoen aandelen, of 40 procent van het totaal, naar de beurs.

Leren beleggen

Live koersen