Redactie ABM Financial News - Vrijdag 17 juni 2016, 14:56 uur

De futures worstelden vrijdag met het vinden van richting, terwijl beleggers de kans op een Brexit afwogen en voor- en tegenstanders van een Brits vertrek uit de Europese Unie de campagne opschortten na de moord op een Brits parlementslid een dag eerder.

Futures voor de Dow Jones Industrial Average noteerden vlak, die voor de S&P 500 stonden 0,1 procent lager, en de futures voor de Nasdaq 100 verloren eveneens 0,1 procent.

Donderdag wisten de Amerikaanse beurzen eerdere verliezen weg te werken en werd met het hogere slot een verliesreeks van vijf opeenvolgende dagen doorbroken. De moord op de Britse politica Jo Cox werd gezien als ondersteunend voor de Britse campagne voor behoud van een lidmaatschap van de Europese Unie. Het Britse pond, die recentelijk als graadmeter kon worden gezien voor het sentiment rondom een Brexit, herstelde donderdag van verliezen en steeg vrijdag verder.

"Het Britse EU referendum werd gisteren in perspectief geplaatst door de tragische dood van een parlementslid van de Labour partij, waarbij ooggetuigen tegen de BBC zeiden dat de moordenaar "Britain First" riep", schreven analisten van Deutsche Bank vrijdag in een rapport.

"De campagne is voor nu stilgelegd en het is onzeker wanneer deze wordt hervat. Alhoewel het ongevoelig lijkt om over de markten te praten in relatie tot deze gebeurtenis, werden de markten gisteren zwaar door dit verhaal beïnvloed", voegden de marktvorsers toe.

Wat de verandering in het sentiment verder onderstreepte was de uitverkoopgolf van goud. De goudprijs stond 0,5 procent lager.

Olieprijzen gingen omhoog. De WTI-future steeg 1,1 procent tot 47,33 dollar en Brent-olie werd 1,3 procent duurder tot 48,49 dollar per vat.

De euro noteerde tegenover de dollar op 1,1256.

Futures herstelden maar bleven vrijdag in het rood noteren nadat huizendata uitkwamen. Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten daalde in mei, maar kwam nog steeds op een hoog niveau uit, een teken dat de woningbouw herstelt, na een lange terugtrekking.

Stijgers en dalers
Microsoft is één van de Amerikaanse fondsen die kan rekenen op belangstelling. De software maker maakte donderdagavond bekend van plan te zijn om Wand Labs te kopen en meldde ook een samenwerking te zijn begonnen met KIND Financial voor een clouddienst om de productie van cannabis te volgen.

Ander fusie- en overnamenieuws kwam donderdag van cosmeticabedrijf Revlon, dat zijn concurrent Elizabeth Arden wil overnemen voor 420 miljoen dollar.

Slotstanden
Wall Street is donderdag hoger gesloten. De S&P 500 index sloot donderdag 0,3 procent hoger op 2.077,99 punten. De Dow Jones-index won 0,5 procent tot 17.733,10 punten. De Nasdaq index steeg 0,2 procent naar 4.844,92 punten.

Leren beleggen

Live koersen