Redactie ABM Financial News - Donderdag 30 juni 2016, 14:57 uur

Wall Street koerste donderdag even af op een hogere opening maar noteerde een half uur voor de openingsbel in New York vlak. De futures wezen rond de klok van drie uur op een vlakke opening voor de de Dow Jones index en de S&P 500 en een 0,1 procent lagere opening voor de Nasdaq.


Na de aardige rally van de afgelopen dagen, lijken de aandelenmarkten donderdag toch een pas op de plaats te maken.

"Het lijkt erop dat de markt meer in een consolidatiefase zit waarbij de angst bestaat dat dit uiteindelijk opnieuw leidt tot een verkoopgolf", concludeerde marktanalist Richard Perry van Hantec Markets.

Er is vandaag aandacht voor een toespraak van de voorzitter van de Federal reserve bank van St. Louis, James Bullard. Hij is de eerste Fed-functionaris die na de Brexit een toespraak geeft en dus mogelijk duiding kan geven over de plannen van de Amerikaanse centrale bank om de rente dit jaar al dan niet verder te verhogen.

Op macro-economisch vlak stonden vanmiddag de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering op de rol. Vorige week steeg het aantal steunaanvragen met 10.000 naar 268.000 stuks. Later op de middag verschijnt de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago over de maand juni.

Olie was donderdag goedkoper. Een vat ruwe olie was bijna 2 procent goedkoper op 48,95 dollar, terwijl voor een vat Brent 1,9 procent minder werd betaald op 50,36 dollar.

Het valutapaar euro/dollar noteerde kort voor de opening van de Amerikaanse handelsdag 1,1105.

Bedrijfsnieuws

Intel kan donderdag mogelijk op aandacht rekenen vanwege de aankondiging dat vrijdag 'spannend nieuws' bekend wordt gemaakt. Mogelijk zou het gaan om een deal met het Duitse BMW en de Israelische software-ontwikkelaar Mobileye om zelfrijdende auto's te gaan ontwikkelen. Intel steeg 0,3 procent.

Amerikaanse banken staan waarschijnlijk ook in de schijnwerpers, nadat de Federal Reserve woensdagavond nieuwe resultaten van zijn jaarlijkse stresstesten bekendmaakte. De grootste Amerikaanse banken kregen daarbij een positieve beoordeling van de centrale bank. In de elektronische handel voorbeurs in Amerika noteerde JPMorgan 0,7 procent hoger, steeg Goldman Sachs 0,6 procent en won Bank of America 1 procent.

Lionsgate kan op aandacht rekenen vanwege de overname van televisiezender Starz, voor een bedrag van 4,4 miljard dollar. Het aandeel steeg ruim 8 procent. Starz noteerde 11,3 procent hoger.

ConAngra Foods kwam vanmiddag met kwartaalcijfers. De voedselproducent heeft in het afgelopen kwartaal een lager operationeel geboekt, onder andere vanwege het feit dat dezelfde periode een jaar eerder een extra week telde, maar ook door negatieve valuta-effecten. In het vierde kwartaal, dat eindigde op 29 mei, daalde het operationeel resultaat (EBITA) van 463,1 miljoen dollar naar 385,3 miljoen dollar terwijl de omzet in het afgelopen kwartaal afnam van 3,1 miljard naar 2,8 miljard dollar. Verder kondigde het concern aan het bedrijf in het komend boekjaar op te willen splitsen in twee onafhankelijke bedrijven. Het aandeel daalde 3,4 procent.

Constellation Brands opende vanmiddag ook de boeken. In het eerste kwartaal steeg de nettowinst met 33 procent tot 318 miljoen dollar terwijl de omzet met 15 procent opliep. Het aandeel noteerde kort voor de openingsbel 1,7 procent hoger.

Slotstanden
De Dow Jones Industrial Average sloot woensdag 1,6 procent hoger op 17.694,27 punten, de S&P 500 index steeg 1,7 procent tot 2.070,73 punten en de Nasdaq won 1,9 procent tot 4.779,25 punten.

Leren beleggen

Live koersen