Redactie ABM Financial News - Maandag 27 juni 2016, 14:52 uur

Wall Street koerste maandag af op een lagere opening, waarmee de neerwaartse trend van vrijdag werd voortgezet, vanwege de naweeën van de Brexit-uitslag in het Verenigd Koninkrijk.


De futures van de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 futures noteerden pakweg een half uur voor opening van de beurs 0,7 procent lager en de Nasdaq futures verloren 0,8 procent.

De lagere openingsindicatie volgt op een forse verkoopgolf vrijdag, toen beleggers massaal hun risicovollere activa, zoals aandelen, van de hand deden, nadat duidelijk werd dat de Britten in meerderheid hebben gekozen voor een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

"Er is weinig twijfel dat het mondiaal monetair beleid zich zal moeten aanpassen aan dit historische besluit. De markt schat de kans op een renteverlaging door de Bank of England in juli in op 50 procent, terwijl de kans op een renteverhoging door de Federal Reserve nihil is", zei analist Joshua Mahony van IG.

Voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen zei voorafgaand aan het referendum dat een Brexit één van de risico's voor de wereldeconomie is die de centrale bank noopt tot voorzichtigheid met het oog op een renteverhoging. Later deze week zal Yellen een toespraak geven tijdens een ECB-forum in Portugal.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg. Net na de openingsbel in New York staat de voorlopige inkoopmanagersindex voor de dienstensector in juni gepland. Er staan maandag geen Fed-sprekers geagendeerd.

Futures op een vat West Texas Intermediate olie noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 1,9 procent lager op 46,75 dollar en de prijs voor een vat Brent olie daalde 1,7 procent tot 48,20 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar 1,2 procent lager op 1,0981, terwijl het Britse pond tegenover de greenback 3,7 procent daalde tot 1,3175.

Stijgers en dalers
De financials stonden maandag voorbeurs opnieuw onder druk. Bank of America verloor 2,1 procent, JPMorgan Chase daalde 1,9 procent en Goldman Sachs noteerde in de elektronische handelvoorbeurs 7,1 lager.

Mijnbouwer Randgold Resources steeg 6,6 procent, vanwege de aanhoudende stijging van de goudprijs.

Google kan mogelijk ook op aandacht rekenen, vanwege berichten op de Amerikaanse website Politico dat de Europese Commissie van plan zou zijn een nieuwe aanklacht tegen de internetreus in te dienen, ditmaal vanwege machtsmisbruik bij de advertentietak van Google. Moedermaatschappij Alphabet noteerde voorbeurs 0,8 procent lager.

Medtronic noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,8 procent lager, nadat de producent van medische apparatuur bekendmaakte HeartWare International over te nemen voor 1,1 miljard dollar. HeartWare steeg ruim 92 procent.

Slotstanden

Wall Street is vrijdag fors lager gesloten, vanwege de Brexit. De Dow Jones index sloot vrijdag 3,4 procent lager op 17.399,86 punten, terwijl de S&P 500 3,6 procent prijsgaf op 2.037,30 punten. De Nasdaq verloor 4,1 procent op 4.707,98 punten.

Leren beleggen

Live koersen