Redactie ABM Financial News - Vrijdag 3 juni 2016, 15:03 uur

De Amerikaanse futures wezen vrijdag op een lagere opening van Wall Street, na een flink teleurstellend banenrapport waarop de dollar daalde.

De futures van de Dow Jones Industrial Average noteerden een half uur voor de openingsbel 0,3 procent lager terwijl de S&P 500 0,3 procent liet gaan en de Nasdaq futures 0,2 procent daalde.

Alles draait vrijdag om het Amerikaanse banenrapport. En dat viel in het algemeen tegen.

In mei kwamen er slechts 38.000 banen bij, terwijl de werkloosheid daalde tot 4,7 procent.

"De cijfers waren bizar en compleet ongeloofwaardig en dit is de laatste reeks aan belangrijke data voorafgaand aan de bijeenkomst van de Federal Reserve", schreef marktanalist Naeem Aslam van Think Forex in een reactie.

Het banenrapport is een van de pijlers voor de Federal Reserve om het rentebeleid te bepalen. Eind mei meldde de voorzitter van de Fed Janet Yellen dat het gepast is om de rente "waarschijnlijk in de komende maanden" te verhogen, wanneer de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt sterker blijven worden.

"Er is een duidelijke voorkeur binnen de Fed om de rente deze zomer te verhogen, gezien het strenge (hawkish) commentaar van de afgelopen maanden, maar er is herhaaldelijk gezegd dat de macro-economische data moet passen bij die verwachtingen", schreef marktanalist Craig Erlam van OANDA vrijdag.

De euro noteerde 1,1285 dollar, tegen 1,1157 dollar net voor het verschijnen van het banenrapport.

Uit Amerikaanse handelscijfers bleek vrijdag verder dat het tekort in april is uitgekomen op 37,4 miljard dollar, tegen 35,5 miljard dollar in maart.

Op macro-economisch vlak staan vanmiddag nog de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector van Markit en het Institute for Supply Management gepland, net als de Amerikaanse fabrieksorders.

Olie zakte vrijdagmiddag weg. Een vat West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent lager op 48,81 dollar, terwijl voor een vat Brent 0,5 procent minder werd betaald op 49,80 dollar.

Bedrijfsnieuws

Moderetailer Gap steeg in de elektronische handel voorbeurs 1,8 procent, ondanks een omzetdaling in mei van 5 procent en een daling van de identieke omzet van 6 procent in dezelfde maand.

Wal-Mart Stores noteerde voorbeurs 0,6 procent hoger, nadat het concern meldde in samenwerking met Uber Technologies en Lyft een bezorgservice te gaan uittesten.

United Continental en Delta Air Lines noteerden achtereenvolgens 0,2 en 2,4 procent lager. De twee luchtvaartmaatschappijen overwegen een bod op Aviance Holdings, meldde The Wall Street Journal vrijdag.

Yahoo en Twitter stonden ook in de schijnwerpers, vanwege de berichten in The New York Post, dat de twee internetbedrijven een fusie overwegen. Twitter steeg in de voorbeurshandel in Amerika 0,1 procent, terwijl Yahoo 1,4 procent steeg.

Valeant steeg 0,3 procent. Het geplaagde Canadese biofarmaceutische bedrijf maakte vandaag bekend dat er opnieuw obligatiehouders een default hebben aangevraagd op bepaalde leningen van het bedrijf, omdat het zijn eerste kwartaalcijfers nog niet heeft gepubliceerd. Dat hoopt Valeant uiterlijk volgende week te doen.

Slotstanden

Wall Street is donderdag hoger gesloten, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,3 procent won, net als de S&P 500, terwijl de Nasdag 0,4 procent hoger sloot.

Leren beleggen

Live koersen

Wereldtijden

 New York

 London

 Paris

 Tokyo

 Beijing

 Sydney