Redactie ABM Financial News - Donderdag 16 juni 2016, 15:01 uur

Wall Street koerst af op een lagere opening, terwijl de zogenaamde Brexit risico's intensiveerden, nadat zowel de Federal Reserve als de Bank of Japan zijn zorgen uitten over het referendum over een vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU).

Futures voor de Dow Jones Industrial Average, de S&P 500 index en de Nasdaq 100 futures stonden pakwege een half uur voor opening 0,6 procent lager.

Daarmee zetten de Amerikaanse beurzen de neerwaartse trend van de vijf voorgaande handelsdagen voort.

"Markten zijn volledig in een risicovermijdende stemming nadat de Fed Brexit als een daadwerkelijk risico aanhaalde voor groei. De lage rentetarieven blijven nog wel een tijd, misschien wel het hele jaar", zei Joe Rundle, hoofd trading bij ETX Capital.

De Fed liet woensdag weten de renteverhoging uit te stellen, wat demonstreerde dat de centrale bank niet erg veel vertrouwen heeft in de opleving van de economie. Amerikaanse aandelenmarkten deden afstand van eerdere bescheiden winsten en sloten lager na het monetaire besluit van de Federal Reserve.

Vervolgens voerde de Bank of Japan geen veranderingen door in zijn opkoopprogramma of rentetarieven. Het gebrek aan actie werd geïnterpreteerd als voorzichtigheid voorafgaand aan het referendum over het lidmaatschap van de VK in de EU op 23 juni.

"De beslissing van Japan om het huidige beleid te handhaven deed de markten opschrikken, wat een verdere trek naar veiligheid ingaf en de yen naar hoge niveaus dreef", zei Rundle. "De centrale banken zijn terughoudend vanwege de risico's uit het buitenland - waarvan de nummer één dreiging op dit moment is dat Groot-Brittannië de EU kan verlaten."

Uit de notulen van de Bank of England bleek donderdagmiddag dat het land zelf ook de conclusie trok dat het naderende referendum in toenemende mate tot onzekerheid op de wereldwijde financiële markten leidt. Het referendum leidt ook tot uitstel van belangrijke economische beslissingen in het land door consumenten.

Uit een recente peiling bleek dat 45 procent van de Britten voor een Brexit zal stemmen, terwijl 42 procent in de Unie wil blijven en 13 procent het nog niet weet.

Ook de goudprijs zat in de lift, vanwege de run op zogenaamde veilige activa. De goudprijs steeg 1,7 procent tot boven het niveau van 1.300. Sommige analisten zeiden dat goud tot boven de 1.400 per ons kan stijgen, als het Verenigd Koninkrijk ervoor kiest de EU te verlaten.

De prijs van olie stond onder druk en stond daarmee voor de zesde achtereenvolgende handelssessie lager. De Amerikaanse Energy Information Administration rapporteerde woensdag een kleinere daling van de binnenlandse olievoorraden dan verwacht.

De Brent-oliefuture noteerde donderdag in de vroege middaghandel 0,8 procent lager op 47,17 dollar per vat, en de future op de New York Mercantile Index stond 0,8 procent af tot 48,15 dollar.

"Hoewel het vooruitzicht voor de wereldwijde oliefundamenten constructief blijft, met kleine dalingen in de wereldwijde olieproductie verwacht in de tweede helft van het jaar, is de huidige stemming in de oliemarkten risico avers, en de wekelijkse olievoorraden veranderden daar niets aan", zeiden analisten van Société Générale.

Het besluit van de Federal Reserve om de rentetarieven ongewijzigd te houden, verzwakte de dollar. Een zwakkere dollar is welkom nieuws voor grondstoffen, die geprijsd zijn in dollars.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1215.

Macro-economiche indicatoren

Op macro-economisch vlak kwamen in de Verenigde Staten reeds een reeks publicaties naar buiten, waaronder de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, die een eerste stijging toonden sinds begin mei. De steunaanvragen stegen met 13.000 tot 277.000. De stijging kan echter seizoensgerelateerd zijn en weer afnemen in de komende paar weken.

De Philadelphia Federal Reserve meldde dat de bedrijvigheid binnen de industrie in de regio rond Philadelphia in juni is gestegen ten opzichte van mei. De zogenoemde Philly Fed index steeg van 1,8 negatief in mei naar 4,7 positief in juni. Een positieve stand betekent dat een meerderheid van de ondernemers een groei van de bedrijvigheid verwacht. Een negatieve stand wijst op een krimp.

De inflatie in de Verenigde Staten steeg in mei 0,2 procent, voornamelijk vanwege hogere benzineprijzen en toegenomen huurprijzen.

Stijgers en Dalers
Onder de grondstoffondsen noteerden aan goud-gerelateerde fondsen aanzienlijk hoger, met Eldorado Gold 3,6 procent hoger, en de Direxion Daily Gold Miners Index Bull 3x Shares 5,8 procent hoger.

Airbnb heeft een schuldfaciliteit getekend van 1 miljard dollar met een groep grote Amerikaanse banken, meldde Bloomberg, op verwijzing naar anonieme bronnen. Het concern is niet beursgenoteerd.

Jabil Circuit gaf woensdag een zwakke outlook af, wat de toeleverancier aan Apple donderdag in de spotlights kan brengen.

Slotstanden
Wall Street is woensdag lager gesloten. De Amerikaanse beurzen gaven in het laatste half uur van de handel de winsten prijs na het rentebesluit van de Federal Reserve.

De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,2 procent lager op 2.071,52 punten. De Dow Jones index verloor eveneens 0,2 procent op 17.635,48 punten en ook technologiebeurs Nasdaq daalde 0,2 procent op 4.834,93 punten.

Leren beleggen

Live koersen