Redactie ABM Financial News - Dinsdag 14 juni 2016, 15:01 uur

Wall Street stevent dinsdag af op een lagere opening, in wat een vierde achtereenvolgende handelssessie van verliezen lijkt te worden, waarbij wederom de vergadering van de Federal Reserve, die vandaag begint en woensdag moet uitmonden in een rentebesluit van de Fed, en het Britse referendum op 23 juni over het lidmaatschap van de Europese Unie, het sentiment beheerst.

De futures voor de Dow Jones Industrial Average stonden een halfuur voor opening 0,3 procent lager, terwijl de Nasdaq en S&P 500 futures 0,4 procent lager noteerden.

Macro-economische indicatoren die voorbeurs verschenen wezen erop een stijging van de detailhandelsverkopen over de afgelopen maand met 0,5 procent.

"De publicatie van vandaag heeft bevestigd dat consumenten weer geld uitgeven", schreef Naeem Aslam, hoofdanalist markten bij Think Forex UK Ltd.

De lagere opening volgt nadat maandag de S&P 500 en de Dow Jones Industrial Average beide op de laagste slotstand sinds 24 mei eindigden. De Nasdaq Composite sloot op de laagste stand sinds 23 mei.

"De markt heeft een herbevestiging van de Fed nodig, dat ze een voorzichtige houding inneemt inzake rentestijgingen, om zich weer gerust te voelen", schreef marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets dinsdag in een rapport.

Beleggers zijn daarnaast nerveus over de uitkomst van het "Brexit" referendum. Peilingen wakkerden onzekerheid aan over de uitkomst, die op een nek-aan-nek race wezen voor de voorstanders en tegenstanders van een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU).

Ondertussen heeft ook het tot onder de nulgrens zakken van de rente op Duitse obligaties effect op Wall Street. Investeerders begeven zich meer en meer naar de schuldenmarkt met vaste rentes, waardoor er druk ontstaat op de rentes van staatsobligaties. De rente op een tienjarige Duitse staatsobligatie kwam dinsdag voor het eerst negatief uit, en wel op min 0,003 procent.

Olieprijzen bleven ook dinsdag in de min. Een vat West Texas Intermediate olie noteerde 1,3 procent lager op de New York Mercantile Index, terwijl een vat Brent olie 1,4 procent daalde tot 49,67 dollar.

Bedrijfsnieuws
Apple kondigde maandagavond op de jaarlijkse bijeenkomst voor ontwikkelaars onder meer aan dat besturingssysteem Siri beschikbaar komt voor de eigen Mac-computers en andere apps. Verder introduceerde Apple maandag ook WatchOS 3, een nieuw besturingssysteem voor de Apple Watch.

Daarnaast kondigde de Amerikaanse techgigant nieuwe mogelijkheden aan voor Apple Pay, de betaaldienst van de onderneming. Apple TV wordt verrijkt met Sling TV, dat het voor kijkers mogelijk maakt om live en on-demand content te volgen, waaronder belangrijke sportevenementen, maar ook breaking news en series en films.

Het aandeel Apple noteerde voorbeurs nagenoeg vlak.

Slotstanden
Wall Street is maandag lager gesloten, waarbij de Dow Jones index 0,7 procent lager sloot op 17.732,48 punten, de S&P 500 0,8 procent daalde naar 2.079,06 punten en de Nasdaq 0,9 procent inleverde tot 4.848,44 punten.

Leren beleggen

Live koersen