Redactie ABM Financial News - Dinsdag 7 juni 2016, 14:58 uur

De Amerikaanse aandelenmarkten openen dinsdag waarschijnlijk hoger. De risicobereidheid onder beleggers is toegenomen vanwege de verwachting dat een renteverhoging later zal plaatsvinden dan eerder was verwacht.

De futures voor de Dow Jones Industrial Average noteerden in de vroege Europese middaghandel 0,2 procent hoger, terwijl die voor de S&P 500 futures 0,1 procent hoger stonden en de Nasdaq-100 futures ook 0,1 procent stegen.

In een toespraak op maandag liet Federal Reserve voorzitter Janet Yellen weten dat beleggers niet teveel aandacht moeten richten op het teleurstellende banenrapport van vrijdag. Ze wees erop dat andere economische signalen momenteel sterk zijn.

Voor sommigen veranderden deze uitspraken niet drastisch de verwachtingen van beleggers wat betreft het tijdspad voor renteverhogingen. Een renteverhoging in juni werd al niet als waarschijnlijk gezien. Maar voor anderen brengen de uitspraken van Yellen onzekerheid over wanneer de volgende renteverhoging wordt ingezet.

"Het is zeker te vroeg om conclusies te trekken. Maar, de mogelijkheid van een renteverhoging in juni of juli kan aan de kant gelegd worden, zei Ipek Ozkardeskaya, marktanalist bij London Capital Group.

De Fed houdt zijn volgende monetaire beleidsvergadering op 14 en 15 juni.

"Markten prijzen nu een volgende renteverhoging in, als er een komt, voor september", zei Ozkardeskaya.

Verdere aanwijzingen over het beleid van de Fed kunnen later op dinsdag naar voren komen. De Voorzitter van de Federal Reserve Atlanta wordt voor het slot van Wall Street door Bloomberg geinterviewd.

Olie werd dinsdag duurder. De futures voor WTI-olie stegen 0,9 procent en de prijs voor een vat Brent-olie steeg 1,1 procent.

De euro noteerde tegenover de dollar op 1,1355.

Op macro-economisch gebied werd een uur voor opening bekend dat de Amerikaanse arbeidsproductiviteit in het eerste kwartaal is gedaald, maar minder hard dan eerder werd geraamd. De productiviteit van Amerikaanse bedrijven en werknemers daalde met 0,6 procent waar eerder nog werd uitgegaan van een afname met 1,0 procent.

Tegelijkertijd meldde de Amerikaanse overheid dat de arbeidskosten per eenheid op jaarbasis met 4,5 procent zijn opgelopen. Dit is een opwaartse bijstelling ten opzichte van de raming van 5,4 procent.

Later wordt ook nog het consumentenkrediet over april bekendgemaakt.

Bedrijfsnieuws
Valeant Pharmaceuticals International was één van de opvallende dalers voorbeurs, met een verlies van 16 procent in de elektronische handel voorbeurs. Het concern leed een nettoverlies over het eerste kwartaal en gaf tevens een winstwaarschuwing. Valeant gaat voor dit jaar nu uit van een range voor de winst per aandeel van 6,60 tot 7 dollar waar het eerder uitging van 8,50 tot 9,50 dollar.

Yahoo daalde 0,4 procent. Verizon Communications zou voorafgaand aan de deadline van de tweede biedingsronde plannen hebben gehad een bod van 3 miljard dollar uit te brengen op de internetactiviteiten.

FedEx liet maandag na het slot van Wall Street weten zijn kwartaaldividend met 60 procent te verhogen, ofwel van 25 cent naar 40 cent per aandeel. De afgelopen twee kwartalen overtrof FedEx de verwachtingen van analisten, dankzij de snelle groei van de internethandel in de Verenigde Staten. Dit resulteerde in een stijging van het aantal te bezorgen pakketten door het Amerikaanse bedrijf. Het aandeel staat in de elektronische handel voor opening van Wall Street onveranderd.

Goldman Sachs wordt onder de loep genomen door Amerikaanse toezichthouders in een onderzoek of de bank de wet heeft overtreden toen het geen alarm sloeg over een verdachte transactie in Maleisië, meldde The Wall Street Journal. Het aandeel stond ook vrijwel onveranderd in de handel voorbeurs.

Slotstanden
De Dow Jones index eindigde maandag 0,6 procent hoger op 17.920,33 punten, de S&P 500 steeg 0,5 procent op 2.109,41 punten en de Nasdaq won ook 0,5 procent op 4.968,71 punten.

Leren beleggen

Live koersen