Redactie ABM Financial News - Woensdag 22 juni 2016, 14:56 uur

Wall Street koerst woensdag af op een vlakke opening, in aanloop naar het Britse referendum over het EU-lidmaatschap donderdag.

De futures van de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 noteerden pakweg een halfuur voor de openingsbel 0,1 procent hoger, de Nasdaq futures stegen 0,2 procent.

"De meeste beleggers zijn in de stemming om hun winsten te pakken en dit kan invloed hebben op de volumes in de markt, terwijl de referendum-campagne op zijn einde loopt", aldus Naeem Aslam, marktanalist van ThinkForex.

De afgelopen twee handelsdagen zaten beurzen wereldwijd in de lift, nadat recente opiniepeilingen suggereerden dat de Britse kiezers in meerderheid het Britse EU-lidmaatschap steunen. Ondanks het momentum voor het 'blijven' kamp is duidelijk dat donderdag sprake zal zijn van een nek-aan-nek-race tussen de voor- en tegenstanders. De resultaten van de stemming zullen naar verwachting vrijdagochtend vroeg bekend worden gemaakt, meldde de kiescommissie.

Daarnaast zal Federal Reserve voorzitter Janet Yellen woensdag voor de tweede dag op rij de aandacht opeisen. Yellen geeft voor het Amerikaanse Congres een toelichting over de economie en het monetair beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Dinsdag sprak de centrale bankier voor de bankencommissie van de Senaat en waarschuwde voor de significante risico's voor de Amerikaanse economie en de stabiliteit van de mondiale financiële markt bij een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat vorige week in de VS 2,9 procent meer hypotheken zijn aangevraagd. De marktindex steeg van 507,7 vorige week, tot 522,2.

Om 16.00 uur verschijnen data over de bestaande woningverkopen in de VS in mei. Om 16.30 uur publiceert de Amerikaanse Energie Information Administration het wekelijkse rapport over de Amerikaanse olievoorraden.

Futures op een vat West Texas Intermediate olie noteerden omstreeks 15.00 uur 0,5 procent hoger op 50,10 dollar en de prijs voor een vat Brent steeg 0,5 procent tot 51,49 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1295.

Stijgers en dalers
Tesla kon voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de producent van elektrische auto's dinsdag laat bekendmaakte SolarCity te willen overnemen. Tesla noteerde in de elektronische handel voorbeurs 11,1 procent lager, terwijl SolarCity 14,7 procent steeg.

Barnes & Nobles noteerde 0,8 procent lager, in aanloop naar de publicatie van kwartaalcijfers voorbeurs.

Slotstanden
Wall Street is dinsdag hoger gesloten, ondanks de waarschuwende woorden van Janet Yellen. De S&P 500 index noteerde 0,3 procent hoger op 2.088,84 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent op 17.828,22 punten en technologiebeurs Nasdaq dikte 0,1 procent aan op 4.843,76 punten.

Leren beleggen

Live koersen