Redactie ABM Financial News - Maandag 13 juni 2016, 14:56 uur

Wall Street koerst af op een lagere opening, waarbij de Amerikaanse aandelenmarkten de lagere Europese beurzen volgen, vanwege de groeiende zorgen over een mogelijke Brexit.

De futures van de Dow Jones Industrial Average, de S&P 500 futures noteerden pakweg een half uur voor opening van Wall Street 0,5 procent lager.

Daarmee zetten de Amerikaanse beurzen de neerwaartse trend van afgelopen vrijdag voort. Wall Street sloot vrijdag voor de tweede opeenvolgende dag lager, waarbij de risicobereidheid laag was en beleggers massaal overstapten naar de obligatiemarkt, waardoor het rendement op 10-jarige treasuries tot het laagste niveau in drie jaar daalde.

Daarnaast zijn beleggers licht nerveus in aanloop naar de start van de tweedaagse beleidsvergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) dinsdag, die woensdag zal resulteren in het Fed-rentebesluit.

Economen voorzien geen verandering in het monetaire beleid van de centrale bank. De Fed zal naast een beleidsverklaring en nieuwe economische prognoses ook een zogenaamde 'dot plot' publiceren, waarin de 17 gouverneurs en regionale bank-presidenten de rentetarieven voorspellen.

"De neerwaartse beweging gedurende de handel in Azië suggereerde al een trend naar beneden en een afname van de risicobereidheid", aldus Simon Smith, chef-econoom van FxPro. Smith zei dat het Fed-rentebesluit en de daaropvolgende verklaring woensdag mogelijk overschaduwd zouden kunnen worden door het rentebesluit van de Bank of Japan donderdag, vanwege het "onconventionele karakter" van het beleid uit Tokio.

Maandag staan in de VS geen macro-publicaties op de agenda. Naast het Fed-rentebesluit zal de aandacht komende handelsweek met name uitgaan naar de Amerikaanse detailhandelsverkopen dinsdag en diverse huizenbouwcijfers verspreid over de week.

De future voor West Texas Intermediate noteerde circa dertig minuten voor aanvang van de handel in de VS 1,3 procent lager op 48,45 dollar en de Brent future daalde 1,2 procent tot 49,94 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1259.

Bedrijfsnieuws
Microsoft neemt LinkedIn over voor 26,2 miljard dollar. De handel in het aandeel Microsoft werd voorbeurs na publicatie van het nieuws stilgelegd. Linkedin steeg in de elektronische handel voorbeurs 49 procent.

Apple kon maandag voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers. De techgigant start maandag zijn jaarlijkse conferentie voor software- en app-ontwikkelaars. Tijdens de bijeenkomst zal naar verwachting het nieuwe operationele systeem voor de iPhone, maar mogelijk ook nieuwe Mac-hardware en een nieuw iWatch-model gelanceerd worden. Apple noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,6 procent lager.

Softwarebeveiligingsbedrijf Symantec noteerde voorbeurs 4,1 procent hoger, nadat het bedrijf bekendmaakte Blue Coat over te nemen voor 4,65 miljard dollar. Blue Coat CEO Greg Clark zei na de overname aan te treden als CEO van Symantec. De huidige topman vertrekt na afronding van de overname.

Slotstanden
Wall Street is vrijdag lager gesloten, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,7 procent verloor op 17.865,34, de S&P 500 0,9 procent daalde tot 2.096,07 en de Nasdaq 1,3 procent zakte tot 4.894,55.

Leren beleggen

Live koersen