Redactie ABM Financial News - Vrijdag 10 juni 2016, 14:52 uur

Wall Street koerst af op een lagere opening, waarbij de markt voorzichtigheid betracht in aanloop naar het Fed-rentebesluit volgende week en het Britse referendum over het EU-lidmaatschap later in de maand.

De futures van de Dow Jones Industrial Average noteerden pakweg een half uur voor opening van de markt 0,5 procent lager, de S&P 500 futures daalden 0,6 procent en de Nasdaq futures noteerden 0,7 procent lager.

De focus op Wall Street verschuift langzaam richting de start van de tweedaagse bijeenkomst dinsdag van de Federal Open Market Committee (FOMC), wat woensdag zal resulteren in het Fed-rentebesluit.

De kans op een renteverhoging is afgenomen na het teleurstellende Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag en het milde commentaar van Fed-voorzitter Janet Yellen maandag. Desondanks houdt de markt rekening met een mogelijke verkrapping van het monetair beleid later in de zomer.

Daarnaast zijn handelaren bezorgd over het Britse referendum op 23 juni over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie. Het lijkt er steeds meer op dat het een nek-aan-nek-race zal worden tussen de voor- en tegenstanders.

"De economische impact van de EU-stemming staat hoog op de agenda bij beleggers, waarbij de markt probeert in te schatten wat het effect zal zijn op het Verenigd Koninkrijk, Europese en mondiale markten in de komende maanden", aldus Dave Jeal, hoofd van de divisie beleggingsproducten van Interactive Investor.

Op macro-economisch vlak staat vrijdag slechts het Amerikaans consumentenvertrouwen in juni op de agenda. Het betreft voorlopige cijfers.

Na drie opeenvolgende dagen van winsten sloot Wall Street donderdag lager, nadat de olieprijs wegzakte van zijn hoogste niveau in tien maanden. West Texas Intermediate noteerde pakweg 30 minuten voor opening van de beurs 1,2 procent lager op 49,94 dollar en Brent daalde 1,1 procent tot 51,36 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1305.

Bedrijfsnieuws
Op bedrijfsvlak kon Twitter voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het social-media-bedrijf donderdag laat miljoenen gebruikers van de site informeerde dat het risico bestaat dat hun accounts worden overgenomen, nadat eerder 33 miljoen Twitter-gebruikersnamen en wachtwoorden openbaar werden gemaakt. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,2 procent lager.

De Braziliaanse mijnbouwer Vale, die tevens in de VS genoteerd staat, noteerde voorbeurs 3,7 procent lager, nadat de federale politie in Brazilië het bedrijf en BHP Billiton schuldig stelde voor de dambreuk vorig jaar november, waarbij tenminste 19 personen omkwamen. BHP Billiton verloor 3,5 procent.

Tesla Motors noteerde voorbeurs 1,0 procent lager, nadat de elektronische autofabrikant onder toezicht is komen te staan, vanwege een mogelijk defect in de vering van zijn Model S.

H&R Block, een franchiseformule voor belastingadviseurs, noteerde voorbeurs 3,1 procent hoger, nadat het concern donderdag laat beter dan verwachte bedrijfsresultaten rapporteerde.

Slotstanden
Wall Street is donderdag lager gesloten, waarbij de markt na de recente rally een stap terug deed. De Dow Jones index sloot 0,1 procent lager op 17.985,19 punten, de S&P 500 daalde 0,2 procent op 2.115,48 punten en de Nasdaq leverde 0,3 procent in op 4.958,62 punten.

Leren beleggen

Live koersen