Redactie ABM Financial News - Vrijdag 24 juni 2016, 14:54 uur

De Amerikaanse aandelenmarkten koersen af op een fors lagere opening, nadat duidelijk werd dat de Britten in meerderheid hebben gekozen voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

De futures van de Dow Jones Industrial Average noteerden pakweg een half uur voor opening van de beurs 2,8 procent lager, de S&P 500 futures verloren 3,3 procent en de Nasdaq futures leverden 3,4 procent in.

"Het Verenigd Koninkrijk heeft voor een vertrek uit de EU gestemd. Dit is een gebeurtenis die langdurig negatieve gevolgen voor de financiële markten zal hebben, vooral voor de eurozone, in onze ogen", melden strategen van JP Morgan Chase. "De eerste reactie is waarschijnlijk zeer negatief, gezien de rally van de afgelopen paar dagen en de daaruit voortvloeiende zelfgenoegzaamheid in de markt."

Daarmee volgden de Amerikaanse aandelenmarkten de dalende Europese beurzen, nadat bekend werd dat bijna 52 procent van de Britse kiezers voor opzegging van het lidmaatschap van de EU heeft gestemd. Met een opkomst van 72,2 procent van het Britse electoraat stemden 17,4 miljoen Britten voor een vertrek uit de EU.

De overwinning van het "vertrek" kamp heeft tot de meest volatiele en angstaanjagende handelsdag geleid sinds de verkoopgolf vorig jaar in augustus, toen de Chinese beurzen in elkaar klapten.

"We hadden gerekend op een zogenaamde opluchtingsrally, aangezien werd voorzien dat de Britten in de EU zouden blijven, dus hou je hart nu maar vast aangezien de markt de uitkomst nu nog moet verwerken", aldus analist Greg McBride van Bankrate.com.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Amerikaanse orders voor duurzame goederen in mei zijn gedaald met 2,2 procent, versus een stijging van 3,3 procent een maand eerder. Economen rekenden voor mei op een daling van 0,4 procent.

Kort na opening staat het Amerikaans consumentenvertrouwen in juni op de agenda.

Futures op een vat West Texas Intermediate olie noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 4,5 procent lager op 47,87 dollar en de prijs voor een vat Brent olie daalde 4,8 procent tot 49,12 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar 2,7 procent lager op 1,1078, terwijl het Britse pond tegenover de greenback 7,8 procent daalde tot 1,3713.

Stijgers en dalers
Evenals in Europa staan ook de financials in Amerika in de elektronische handel voorbeurs stevig onder druk. Goldman Sachs noteerde 5,4 procent lager, JP Morgan Chase verloor 4,9 procent en American Express verloor 4,0 procent.

De producent van zware landbouw- en mijnbouwmachines Caterpillar noteerde pakweg een half uur voor opening van de markt 4,1 procent lager, General Electric daalde 3,2 procent en levensmiddelenproducent Procter & Gamble noteerde 2,0 procent in de min.

Slotstanden
Wall Street is donderdag hoger gesloten, waarbij de Dow Jones Industrial Average 1,3 procent hoger sloot, de S&P 500 tevens 1,3 procent hoger eindigde en de Nasdaq 1,6 procent won.

Leren beleggen

Live koersen