Redactie ABM Financial News - Donderdag 23 juni 2016, 15:04 uur

Wall Street koers af op een hogere opening, nadat uit opiniepeilingen bleek dat het Britse lidmaatschap van de Europese Unie door een meerderheid van het electoraat wordt gesteund.


De futures van de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 en de Nasdaq futures noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 0,9 procent hoger.

De handelsdag staat volledig in het teken van het Britse referendum over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie. Momenteel verwacht de markt dat het "blijven" kamp zal winnen. Dit werd rond het middaguur bevestigd door de eerste peilingen.

De winsten volgen na een volatiele sessie woensdag, toen alle hoofdindexen lager eindigden nadat een opiniepeiling een nipte winst voor het "verlaten" kamp liet zien. Echter, in een andere opiniepeiling woensdag laat had het 'blijven' kamp weer een voorsprong. De bookies laten daarentegen een heel ander beeld zien: de kans dat het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft wordt door hen ingeschat op 76 procent.

"De gevolgen van het EU-referendum voor de financiële markten mogen niet worden onderschat", aldus strateeg Lee Wild van Interactive Investor.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het aantal eerste steunaanvragen in de VS in de week eindigend op 18 juni is gedaald met 18.000 naar 259.000, versus 277.000.

De Chicago National Activity Index, die de ontwikkeling van de economie in de regio Chicago weergeeft, daalde van +0,05 in april naar -0,51 in mei. Een positieve indexstand duidt op een groei die boven het historisch gemiddelde ligt, waar een negatieve indexstand duidt op groei beneden de trend.

Om 15.45 uur volgt de samengestelde inkoopmanagersindex van juni. Om 16.00 uur verschijnen data over de verkoop van nieuwe woningen in de VS in mei.

Dallas Fed-president Rob Kaplan zal donderdag nabeurs een speech geven aan New York University.

Futures op een vat West Texas Intermediate olie noteerden om circa 15.00 uur 1,3 procent hoger op 49,79 dollar en de prijs voor een vat Brent olie steeg 1,4 procent tot 51,33 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1389, terwijl het Britse pond tegenover de greenback 1,2 procent steeg tot 1,4886.

Stijgers en dalers
Boekhandel Barnes & Nobles noteerde in de elektronische handel voorbeurs 4,6 procent hoger, nadat het concern woensdag laat een hoger verlies rapporteerde over het laatste kwartaal van zijn fiscale jaar.

Softwarebedrijf Red Hat daalde 6,4 procent, ondanks het feit dat het concern woensdag laat bekendmaakte dat de omzet in het eerste kwartaal harder is gestegen dan verwacht.

Bank of America steeg 1,7 procent, na berichten dat de bank gesprekken voert met Amerikaanse toezichthouders over een schikking van 400 tot 450 miljoen dollar, vanwege de mogelijke schending van regels die de rekeningen van cliënten moeten beschermen. Eén van de kwesties betreft de vraag of de bank gebruik heeft gemaakt van ingewikkelde transacties en leningen om miljarden dollars in contanten vrij te maken voor eigen gebruik, terwijl deze middelen normaliter gereserveerd hadden moeten worden om aan wettelijke voorschriften te voldoen, meldden de bronnen bekend met de situatie.

Tesla Motors verloor 1,0 procent, in reactie op het onverwachte overnamebod op SolarCity. SolarCity daalde 1,3 procent.

BlackBerry won 3,1 procent, ondanks zwakke kwartaalcijfers.

Slotstanden
Wall Street is woensdag lager gesloten. De Dow Jones Industrial Average sloot woensdag 0,3 procent lager op 17.780,83 punten, de S&P 500 verloor 0,2 procent tot 2.085,45 punten en de Nasdaq daalde 0,2 procent tot 4.833,32 punten.

Leren beleggen

Live koersen