Redactie ABM Financial News - Woensdag 15 juni 2016, 14:53 uur

Wall Street opent woensdag naar verwachting hoger, in afwachting van het Fed-rentebesluit later op de dag, waarbij de aanhoudende zorgen over een Brexit voor nu even naar de achtergrond zijn verschoven.

De futures van de Dow Jones Industrial Average en de Nasdaq futures noteerden pakweg een half uur voor opening van de beurs 0,3 procent hoger en de S&P 500 futures stegen 0,2 procent.

De handelsdag staat vrijwel geheel in het teken van het Fed-rentebesluit om 20.00 uur. Economen voorzien geen verandering in het monetaire beleid van de centrale bank. De Fed zal naast een beleidsverklaring en nieuwe economische prognoses ook een zogenaamde 'dot plot' publiceren, waarin de 17 gouverneurs en regionale bank-presidenten de rentetarieven voorspellen. De markt zal tijdens de speech van Fed-voorzitter Janet Yellen met name kijken naar aanwijzingen over de timing van een toekomstige renteverhoging.

"Na het teleurstellend Amerikaans banenrapport van mei en de verschuiving in toon van Fed-voorzitter Janet Yellen daarna is de markt er allesbehalve zeker van dat de centrale bank het monetair beleid tijdens deze beleidsvergadering ongewijzigd zal houden", aldus Charalambos Pissouros, een senior-analist van IronFX Global.

IronFX verwacht dat Yellen voorzichtig maar optimistisch zal zijn in haar commentaar en de beleidsvergadering als een opstap zal gebruiken om beleggers voor te bereiden op een renteverhoging in juli of september.

"Toch zijn wij van mening dat het onwaarschijnlijk is dat het Federal Open Market Committee (FOMC) overhaast de rente zal verhogen, zonder er van overtuigd te zijn dat de terugval op de arbeidsmarkt slechts tijdelijk is. Daardoor is in onze visie een verhoging in juli onwaarschijnlijk", voegde Pissouros toe.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in de VS vorige week zijn gedaald met 2,4 procent. De marktindex daalde van 520,4 naar 507,7.

De Amerikaanse producentenprijzen zijn mei gestegen met 0,4 procent, versus een stijging van 0,2 procent in april. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stijging met 0,3 procent.

De marktomstandigheden voor de industrie in de Amerikaanse deelstaat New York zijn in juni hersteld. De index voor de huidige marktomstandigheden steeg van een stand van 9,02 negatief in mei naar 6,01 positief deze maand.

De Amerikaanse Energy Information Administration publiceert om 16.30 uur zijn wekelijkse olievoorradenrapport.

West Texas Intermediate olie noteerde pakweg een half uur voor opening van Wall Street 1,2 procent lager op 47,93 dollar en Brent olie daalde 1,4 procent tot 50,61 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1238.

Stijgers en dalers
Restaurantketen en voedseldistributeur Bob Evans Farms kon voorbeurs rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het bedrijf teleurstellende financiële prognoses afgaf. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs desondanks 1,0 procent hoger.

Jabil Circuit noteerde voorbeurs 0,5 procent lager in aanloop naar de publicatie van de fiscale derdekwartaalcijfers.

Moderetailer Abercombie & Fitch steeg in de elektronische handel voorbeurs 1,2 procent procent, nadat Deutsche Bank het advies verhoogde van sell naar hold.

Slotstanden
Wall Street is dinsdag lager gesloten, waarbij de Dow Jones Industrial Average 0,3 procent verloor, de S&P 500 0,2 procent daalde en de Nasdaq 0,1 procent zakte.

Leren beleggen

Live koersen