Redactie ABM Financial News - Dinsdag 28 juni 2016, 17:21 uur

Volkswagen gaat akkoord met een schikking waarbij het 14,7 miljard dollar moet betalen aan gedupeerde eigenaren van bijna 500.000 dieselvoertuigen en toezichthouders in de Verenigde Staten. Dit bleek dinsdag uit documenten die zijn ingediend bij een rechtbank in San Francisco.


De Duitse autofabrikant betaalt ruim 10 miljard dollar aan compensaties aan gedupeerde Amerikaanse eigenaren van een Volkswagen met een 2,0 liter dieselmotor. Daarnaast wordt 2,7 miljard dollar betaald aan een fonds voor milieuherstelmaatregelen en wordt 2 miljard dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologieën voor milieuvriendelijke voertuigen.

Onder de voorwaarden van de schikking, kunnen de eigenaren van de 482.000 betrokken voertuigen ervoor kiezen hun auto terug te verkopen, of ze te laten maken, zodat de software in de dieselmotoren voldoet aan Amerikaanse milieuregelgeving. Daarnaast worden gedupeerden gecompenseerd met bedragen van tussen de 5.100 en 10.000 dollar.

De schikking moet volgende maand nog worden goedgekeurd. Als dit gebeurt, kan Volkswagen vanaf oktober voertuigen gaan terugkopen, bleek uit de documenten.

Volkswagen moet nog onderhandelen over een oplossing voor zo'n 85.000 Amerikaanse voertuigen met een 3,0 liter dieselmotor.

Leren beleggen

Live koersen