Redactie ABM Financial News - Vrijdag 17 juni 2016, 13:13 uur

Twee op de drie Nederlandse exporteurs verwachten dat het Verenigd Koninkrijk ook na het Britse referendum op 23 juni, over het al dan niet binnen de Europese Unie blijven, nog tot de Europese Unie behoort. Dit bleek uit een op vrijdag gepubliceerd gezamenlijk onderzoek van exportvereniging Fenedex, ondernemersvereniging EVO en kredietverzekeraar Atradius.

De groep exporteurs die bang is voor nadelige effecten van een Brexit voorziet met name hogere kosten, extra papierwerk en ingewikkelder procedures bij export naar het Verenigd Koninkrijk. Tevens wordt de kans op sterkere wisselkoersschommelingen door hen als negatief gezien. Ook sluiten ondernemers niet uit dat een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU economische schade voor het Verenigd Koninkrijk zelf tot gevolg zal hebben, wat ook niet goed is voor de export vanuit Nederland.

Twee derde van de ondernemers denkt echter dat de gevolgen van een Brexit beperkt zouden blijven, doordat er dan waarschijnlijk een handelsakkoord zal komen. Zo'n verdrag kan er onder meer voor zorgen dat de invoertarieven tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU beperkt blijven, zo meldt het rapport.

In totaal exporteerde Nederland in 2015 voor 38 miljard euro naar het Verenigd Koninkrijk en heeft voor 20,9 miljard euro uit het land geïmporteerd, becijferden Atradius, EVO en Fenedex.

De precieze gevolgen van een Brexit zijn volgens deze bedrijven moeilijk te voorspellen. Na een eventuele Britse uittreding wordt nog minstens twee jaar onderhandeld over hoe dit precies zijn beslag zal krijgen. De drie organisaties raden exporteurs aan te inventariseren welke implicaties een Brexit kan hebben voor bestaande contracten en welke partij dan verantwoordelijk is voor mogelijke extra kosten.

Leren beleggen

Live koersen