Redactie ABM Financial News - Donderdag 9 juni 2016, 16:12 uur

De toezichthouders Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank hebben voorstellen gepubliceerd om het toezichtregime toegankelijker te maken voor vernieuwende financiële diensten.

Fintech-startups en andere financiële bedrijven kunnen op de voorstellen reageren.

De twee toezichthouders hebben ook een apart loket geopend op hun website waar startups en bestaande financiële dienstverleners vragen kunnen stellen over regelgeving voor nieuwe diensten.

De AFM en DNB willen zo meer ruimte geven voor innovatie, die positief bijdraagt aan de concurrentie en efficiëntie van de sector. In het algemeen willen de toezichthouders toetreding tot de markt gemakkelijker maken.

De toezichthouders geven aan drie opties te zien: als eerste een gecontroleerde omgeving om innovatieve financiële producten, diensten en bedrijfsmodellen te testen: een zogenaamde 'regulatory sandbox.'

Een tweede optie is de versnelde verlening van een tijdelijke vergunning onder voorwaarden en de derde optie is de bankvergunning 'op maat' die bedrijven met quasi-bancaire activiteiten zouden kunnen aanvragen.

In een toelichting op de nieuwe aanpak aan de Tweede Kamer schreef minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dat in de nieuwe aanpak het proces van vergunningverlening verbetert, terwijl er ook meer ruimte komt voor verschillende soorten bedrijven in de sector.

Ook zou het makkelijker worden om kleinere startups proportioneler te behandelen, door ze minder te overladen met regels en kapitaaleisen dan de grote banken en verzekeraars de onmisbaar zijn voor de stabiliteit van het financiële systeem.

Leren beleggen

Live koersen