Redactie ABM Financial News - Maandag 13 juni 2016, 16:14 uur

Air France verwacht dat dinsdag aanstaande circa 27 procent van de piloten zal staken, waardoor ongeveer 20 procent van de geplande vluchten niet door kan gaan. Dit maakte de Franse luchtvaartmaatschappij maandag bekend.

Naar verwachting zal Air France dinsdag 85 procent van de lange-afstandsvluchten uitvoeren, 80 procent van de binnenlandse vluchten en 75 procent van de middellange afstandsvluchten van en naar de Air France-hub op Parijs-Charles de Gaulle. De luchtvaartmaatschappij waarschuwde reizigers evenwel voor annuleringen op het laatste moment en vertragingen.

Maandag voert Air France circa 79 procent van de geplande vluchten uit. Zondag waarschuwde de maatschappij al dat circa een vijfde van de vluchten vandaag niet door kon gaan door de staking.

Staking tijdens EK-voetbal
De pilotenstaking bij Air France startte afgelopen zaterdag en duurt tot en met dinsdag 14 juni, nadat onderhandelingen met vakbonden op niets uitliepen. De staking valt samen met het Europees Kampioenschap voetbal met als gastland Frankrijk, waardoor vele voetbalfans naar het land afreizen.

CEO Frédéric Gagey van Air France liet donderdag weten dat de stakingen circa 5 miljoen euro per dag kosten. KLM sprak van "grote overlast".

Kostbare staking in 2014
De stap van de vakbonden en het personeel vormt het eerste arbeidsconflict dat uitloopt op een winst bedreigende staking sinds de pilotenstaking van september 2014, wat de luchtvaarder nagenoeg 500 miljoen euro kostte.

De kostbare staking in 2014 kwam in reactie op het destijds nieuw onthulde kostenbesparingsprogramma voor de komende jaren. Sindsdien is er nog geen akkoord gesloten met Air France piloten. Ook hebben de piloten nog niet voldaan aan het voorgaande kostenbesparingsprogramma.

Het aandeel Air France-KLM noteerde maandag rond het middaguur op een rood Damrak 0,9 procent lager op 6,49 euro.

Leren beleggen

Live koersen