Redactie ABM Financial News - Woensdag 1 juni 2016, 13:21 uur

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) roept overheden op tot snelle actie om hun economieën te stimuleren om te voorkomen opnieuw in een recessie te raken. Dit meldde de organisatie uit Parijs woensdag in zijn halfjaarlijkse economische vooruitblik.


De OESO roept regeringen op om hun economieën te stimuleren door investeringen uit te breiden, en maatregelen in te voeren die de concurrentie stimuleren, arbeidsmobiliteit verbeteren en de financiële stabiliteit versterken.

"De nood is hoog", zei hoofdeconoom Catherine Mann. "Hoe langer de wereldeconomie in een laag tempo blijft groeien, hoe moeilijker hert wordt om de negatieve spiraal te doorbreken", voegde ze toe.

Volgens de OESO zijn de voorspellingen voor de wereldeconomie in zes maanden met circa 0,3 procentpunt gedaald.

De organisatie heeft de groeivooruitzichten voor de gecombineerde economie van de 34 OESO-landen voor dit jaar nu ten opzichte van november bijgesteld van 2,2 procent naar 1,8 procent en voor 2017 van 2,3 procent naar 2,1 procent.

De OESO noemde verder de mogelijkheid dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat na het referendum van 23 juni als "een groot neerwaarts risico", dat substantiële consequenties met zich mee kan brengen voor het land zelf, de Europese Unie en de rest van de wereld.

Als de inwoners van het Verenigd Koninkrijk stemmen voor een vertrek uit de EU stemmen, zou dat de economische groei schaden en schokken veroorzaken op de wereldwijde financiële markten, aldus de OESO.

Leren beleggen

Live koersen