Redactie ABM Financial News - Maandag 27 juni 2016, 13:19 uur

De goudprijs bleef maandag verder oplopen tegen de achtergrond van de 'Nee'-uitslag van het Britse referendum over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie. Vrijdag was er al veel vraag naar een troy ounce goud.

Maandag liep de prijs met 0,8 procent op naar 1.326,16 dollar na eerder een tweejaars record te hebben neergezet op 1.358,80 dollar per troy ounce.

Sinds donderdag is de prijs van goud met 5 procent opgelopen, nadat bijna 52 procent van de Britten kozen voor een vertrek uit de EU. Deze uitslag zorgde vrijdag onder beleggers voor een vlucht naar veiliger beleggingssoorten als goud, maar ook andere edelmetalen, staatsobligaties, de dollar, yen en Zwitserse frank, omdat een uittredend Verenigd Koninkrijk voor veel politieke en economische onzekerheden zorgde.

De stijging van de goudprijs werd ook maandag enigszins getemperd door de opgelopen dollar.

Voor de korte termijn lijkt de opwaartse trend nog houdbaar, voor de langere termijn is een daling waarschijnlijk, omdat de onzekerheden weer plaatsmaken voor de marktfundamenten. "Historisch hebben politieke verschuivingen van tijdelijke impact op de goudprijs", aldus Carsten Menke, grondstoffen-analist bij Julius Baer.

Daarbij sluit William Adams, hoofd research bij Fast Markets, winstnemingen niet uit.

Maandag noteerde zilver 0,2 procent hoger op 17,76 dollar per ounce, platina ging voor 0,7 procent meer van de hand op 987,42 dollar per ounce en palladium won 0,2 procent op 547 dollar per ounce.

Leren beleggen

Live koersen