Redactie ABM Financial News - Vrijdag 3 juni 2016, 13:11 uur

Onzekerheid over de uitslag van het referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk, maakt de beslissing van de Amerikaanse Federal Reserve om de rente al dan niet te verhogen lastiger. Dit zei de voorzitter van de Federal Reserve Bank van Chicago, Charles Evans, vrijdag in Londen tegen verslaggevers.

Volgens Evans, die plaatsvervangend lid is van de Federal Open Market Committee, is een zogenoemde Brexit een grote ongewisse factor tijdens de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank op 14 en 15 juni. Het EU-referendum vindt een week later plaats.

"Onzekerheden als een Brexit, of meer financiële volatiliteit maken [het rentebesluit] uitdagender", zei Evans vrijdag na een toespraak, eraan toevoegend dat zulke onzekerheden "niet welkom" zijn.

Evans zei dat Fed-functionarissen zullen moeten beoordelen of marktbewegingen rondom het rentebesluit zouden kunnen zorgen voor een verkrapping van de kredietomstandigheden in de Verenigde Staten. Dit zou het ongemoeid laten van de rente kunnen rechtvaardigen.

Maar, zo zei Evans ook, de Amerikaanse economie draait goed, en dat kan reden zijn om de rente alsnog deze maand te verhogen.

De Chicago Fed voorzitter verwacht dat de federal funds rate, die nu in een bandbreedte van 0,25 tot 0,50 procent vaststaat, dit jaar nog twee keer wordt verhoogd, ongeacht of de eerste verhoging deze maand al wordt doorgevoerd.

Volgens Evans is het verder essentieel dat de Fed de verwachtingen voor de toekomstige inflatie verhoogt, om de daadwerkelijke inflatie ook weer richting de 2 procent, die de centrale bank nastreeft, te krijgen en daar te houden.

Leren beleggen

Live koersen