Redactie ABM Financial News - Woensdag 22 juni 2016, 16:16 uur

Euronext doet er goed aan om de mogelijkheden van blockchain te onderzoeken in een consortium, aangezien dit het risico verkleint dat deze nu nog experimentele technologie de marktverhoudingen in de toekomst grondig verstoort. Dit stelde analist Kévin Woringer van het Franse CM-CIC Market Solutions woensdag in een rapport.

Euronext meldde dinsdag in een consortium van zeven banken en financiële instellingen te kijken naar een mogelijke blockchain-infrastructuur voor de afhandeling van transacties in MKB-fondsen.

Hiermee treedt de Europese beursorganisatie in de voetsporen van andere consortia die het potentieel van blockchain-technologie onderzoeken, zoals R3CEV of beursbedrijf Nasdaq, dat onlangs Nasdaq Link lanceerde waarmee kan worden gehandeld in niet-beursgenoteerde aandelen via de nieuwe technologie.

Blockchain is een decentrale, openbare database waarin transacties worden bijgehouden. Gebruikers kunnen dit online register raadplegen zonder tussenkomst van een bank. De veiligheid van het systeem zit in het feit dat er alleen nieuwe informatie kan worden toegevoegd en dat er niets kan worden verwijderd.

Real-time clearing
Het nieuwe blockchain-consortium, dat bestaat uit BNP Paribas, Caisse des Dépots, Euroclear, Euronext, S2iEM, Société Générale en Paris Europlace, wil kijken of de technologie bruikbaar is voor zogenaamde 'post-trade' activiteiten, oftewel de afhandeling van transacties. Het consortium wil een blockchain ontwikkelen voor het direct, 'in real time' afhandelen van clearing en settlement, wat veiliger en tegen lagere transactiekosten zou moeten gebeuren dan in het huidige systeem.

Kostenbesparingen

De analist van CM-CIC wees erop dat de technologie nog in de kinderschoenen staat, maar gelooft wel dat blockchain kansen biedt op aanzienlijke kostenbesparingen voor de meeste financiële instellingen en handelssystemen, zowel op de financiële markten als bijvoorbeeld voor het interbancaire betaalsysteem Swift.

Voor de traditionele spelers belichaamt de nieuwe technologie duidelijk een risico dat het de markt overhoop haalt, stelde de analist, maar dat risico wordt volgens hem beperkt door dit soort ontwikkelingsprojecten.

Woringer merkte op dat de technologie, die al sinds 2009 bestaat, pas echt als cruciaal wordt beschouwd sinds financiële instellingen er zelf mee aan de slag zijn gegaan.

De analist stelde dat geduld nodig is, aangezien het de nodige tijd kost om de technologie in te voeren, zoals het consortium R3CEV de afgelopen jaren heeft bewezen. Dat consortium bestaat inmiddels uit 32 banken, waaronder het Nederlandse ING.

Hype

Analisten van Robeco stelden dinsdag in een onderzoeksrappoort dat de recente media-aandacht voor blockchain de trekken van een hype vertoont.

Ze verwachten weliswaar dat het nieuwe administratiesysteem de financiële sector flink gaat opschudden, maar dit zal toch een geleidelijke ontwikkeling zijn en zal banken, verzekeraars en vermogensbeheerders niet volledig ontwricht achterlaten.

Daarbij zal de technologie niet overal in de financiële sector kunnen worden toegepast, voorspelde Robeco. Financiële instellingen met dure en tijdrovende administratieve processen lopen het meeste risico om uit de markt te worden geprijsd door de nieuwe technologie.

CM-CIC Markets heeft een Accumuleren advies met een koersdoel van 44,45 euro op Euronext. Het aandeel noteerde woensdag rond lunchtijd 0,6 procent lager op 35,02 euro.

Leren beleggen

Live koersen