Redactie ABM Financial News - Donderdag 2 juni 2016, 13:18 uur

De Europese Centrale Bank heeft conform verwachting de rentes onveranderd gelaten, net als de hoogte van het maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties. Dit maakte de centrale bank donderdag bekend.

Het besluit betekende dat het belangrijkste rentetarief blijft staan op 0,00 procent, de strafrente 0,25 procent is en de depositorente 0,40 procent negatief bedraagt.

In maart stelde de ECB de rentes nog neerwaarts bij, terwijl de waarde van het maandelijkse opkoopprogramma destijds werd verhoogd van 60 miljard naar 80 miljard euro.

Voorzitter Mario Draghi van de ECB geeft om half drie vanmiddag een toelichting op het rentebesluit. Dan maakt de ECB ook nieuwe economische ramingen en inflatieverwachtingen bekend. Marktkenners gaan ervan uit dat de groei- en inflatieverwachtingen voor dit jaar mogelijk iets worden verhoogd, onder meer vanwege het recente herstel van de olieprijzen.

De ECB meldde vanmiddag al wel dat het op 8 juni start met het opkopen van bedrijfsobligaties onder zijn CSPP-programma. Op 22 juni start de centrale bank een nieuwe reeks van doelgerichte lange termijn herfinancieringsoperaties, de zogenoemde TLTRO's.

Leren beleggen

Live koersen